Японският премиер Фумио Кишида е загрижен за ракетните тестове на Северна Корея, които зачестиха през изминалата година, но все пак е готов да се срещне лично със севернокорейския лидер Ким Чен-ун без предварителни условия, съобщава ТАСС.

"Безпрецедентната честота и естеството на изпитанията на балистични ракети от Северна Корея са абсолютно неприемливи. Най-важният от всички проблеми за нас са отвличанията на хора, което е сериозен хуманитарен проблем. Ще използваме всички възможности, за да осигурим най-бързото завръщане у дома на всички отвлечени. Изпълнен съм с решимост да се срещна лично с лидера Ким Чен-ун, без да поставям никакви условия", подчерта той по време на своя реч на пленарна сесия на долната камара на парламента.

САЩ, Япония и Южна Корея плашат с отговор без аналог при ядрен опит на КНДР

САЩ, Япония и Южна Корея плашат с отговор без аналог при ядрен опит на КНДР

Пхенян да се въздържа от провокации, зоват съюзниците

Отвличанията на японски граждани от севернокорейското разузнаване са един от най-чувствителните въпроси в отношенията между двете страни, които не поддържат официални дипломатически връзки.

През 2002 г. Пхенян за първи път призна факта, че 13 японски граждани са били отвлечени, но само на петима от тях е било позволено да се върнат у дома. Останалите са обявени за починали, а останките им са изпратени на роднините им, без обаче да могат да бъдат проверени.

През май 2014 г. правителствата на Япония и Северна Корея се споразумяха да проведат ново разследване на отвличанията на японските граждани, но впоследствие отговорната комисия беше разпусната по инициатива на Пхенян.

Миналата година Северна Корея изстреля рекорден брой ракети. Извършени са 37 изпитания на балистични и крилати ракети, често с изстрелване на няколко ракети наведнъж. Изстреляни са общо над 70 ракети.

КНДР осъди военните амбиции на Япония

КНДР осъди военните амбиции на Япония

Регионът е под постоянно напрежение