Японският премиер Шиндзо Абе поиска да засили дискусията по въпроса за възможна промяна на Конституцията на страната. Той обяви това по време на първата пресконференция за 2018-та година, съобщи ТАСС.

"Тази година бих искал да покажа на хората каква трябва да бъде нашата конституция и да разширим диалога по въпроса за внесените в нея изменения", подчерта той. Абе също отбеляза, че неговата страна продължава да бъде привърженик на мира, както това е записано в действащата конституция.

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Предвиден е сценарий, в който пистите в Япония са унищожени от нападения с ракети и за укрепване на отбраната на Япония около югозападните острови

Японският премиер Шиндзо Абе открито се обяви за преразглеждане на девета или т.нар. мирната статия на конституцията, която описва отказа на държавата от създаване на собствена армия и участие във война. Внесените промени в основния закон са едни от най-ключовите по линия на вътрешната политика, провеждана от Абе и неговата Либерално-демократична партия.

Шиндзо Абе многократно настояваше за това, че написаната преди 70 г. конституция не отговаря на сегашните геополитически условия и Япония трябва да има собствени въоръжени сили, отчитайки нестабилната ситуация в региона.

Според действащото законодателство, внесените промени в конституцията може да бъдат приети само след провеждане на референдум. Самият референдум може да стане само ако това е решено от две трети от двете камари на парламента на страната.

Япония купува американски F-35B

Япония купува американски F-35B

Токио засилва армията си

В момента управляващият блок има необходимия брой мандати в двете камари на парламента, но не бърза да инициира референдум - огромното мнозинство от японското общество е изключително негативно по въпроса за промяната на "мирния" член на конституцията.

Припомняме, Японските сили за самоотбрана (ЯСС, на японски: Джиейтай) е названието на въоръжените сили на Японската империя, основани през 1947 година след края на Втората световна война. В резултат на анти-милитаристичната политика на страната, ЯСС са малки за мащаба на Япония. Общата численост на редовните войски е 240 000 души, което е незначителен процент, съпоставено със 129-милионното население.