Японският президент Фумио Кишида посети град Буча в Украйна, където миналата година над 400 цивилни бяха убити  от руските сили и който оттогава се превърна в синоним на руска бруталност по време на войната, съобщава "Ройтерс".

Визитата на японския лидер в Украйна за среща с президента Володимир Зеленски подчерта категоричната подкрепа на Токио за Киев срещу инвазията на Москва.

Кишида беше единственият лидер на Г-7, който до момента не беше посетил Украйна.

В Буча той положи венец пред църква, след което запази минута мълчание и се поклони.

"Светът беше разтърсен от гледката на невинни цивилни в Буча, убити преди година. Наистина изпитвам силен гняв от зверството, когато съм на това място", заяви Кишида.

Руски бомбардировачи кръжат над Японско море, докато Кишида е в Киев

Руски бомбардировачи кръжат над Японско море, докато Кишида е в Киев

Мисията на самолетите е продължила над седем часа

"Бих искал да изкажа съболезнования на всички жертви и ранени от името на японските граждани. Япония ще продължи да полага най-големи усилия в помощ на Украйна за възстановяване на мира", обеща той.

Визитата на Кишида съвпадна с държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Русия.

В отговор на пътуването на японския лидер руското министерство на отбраната съобщи, че два от неговите стратегически бомбардировачи са летяли над Японско море в продължение на над 7 часа.

През май Япония ще бъде домакин на среща на върха на Г-7 в родния град на Кишида - Хирошима. Токио непрекъснато изразява подкрепа за Украйна и се присъедини към останалите страни от Г-7 в разширяването на санкциите срещу Русия.

Пътуването на Кишида се пазеше в тайна до последния момент от съображения за сигурност. Рядко се случва японски лидер да направи необявено посещение в друга страна.

Японският премиер пристигна в Киев

Японският премиер пристигна в Киев

Той беше единственият лидер на страна от Г-7, който не беше посещавал Киев след началото на войната

Кишида заяви, че срещата на върха на Г-7 трябва да демонстрира силна воля за поддържане на международния ред и върховенството на закона в отговор на войната в Украйна.

Руската инвазия задълбочи безпокойството сред японската общественост за това какво ще се случи с Япония, ако Китай нахлуе в Тайван.

Насърчавана от Съединените щати, през декември Япония разкри най-голямото натрупване на военна мощ от Втората световна война насам и обяви ангажимент да удвои разходите за отбрана до 2% от БВП в рамките на пет години.

Преди да замине за Полша на път за Украйна, Кишида посети Индия, където се срещна с индийския си колега Нарендра Моди.