Правителствените войски в Йемен унищожиха най-малко 30 ислямски бойци при операция в окупирания от „ал-Кайда" град Занджибар, предаде РИА Новости, като се позова на официално изявление на министерството на отбраната.

АП съобщи, че ВВС на страната са нанесли удари по обекти на територията на провинцията, където се намира градът. Няма информация за жертвите и нанесените щети в резултат на обстрела.

Припомняме, няколкостотин въоръжени мъже, вероятно свързани с „ал-Кайда" изтласкаха на 27 май правителствените сили и разрушиха част от административните сгради в Занджибар. От 30 май 20-хилядният град беше подложен на въздушни удари и интензивен артилерийски обстрел.

Ситуацията в Йемен остава сложна след като президентът Али Абдула Салех напусна страната, за да се лекува в Саудитска Арабия. Според запознати, той все още има голямо влияние чрез сина си Ахмед и други приближени лица.

Смята се, че точно държавният глава е разпоредил отстъплението, позволило на „ал-Кайда" да овладее цял град. Наблюдатели смятат, че по този начин той иска да изплаши населението, като покаже какво би станало, ако бъде свален от власт.

Антиправителствените протести в страната избухнаха в началото на февруари. Според западни медии, по време на сблъсъците между демонстранти и силите за сигурност в най-бедната арабска страна, са загинали няколкостотин души.