YouTube отново блокира немскоезичния канал на руската държавна телевизия RT за нарушаване на потребителските условия, след като в миналото си навлече гнева на Москва с подобни спирания, информира "Франс прес".

Телевизия RT - известна преди като Russia Today - заяви на своя сайт, че YouTube е свалил новостартирания ѝ канал "Auf Sendung" ("В ефир") "без обяснение".

Каналът, който излъчва 24/7, все още може да се гледа на други платформи, включително на сайта RT DE.

Зайберт към Русия: Германия няма нищо общо с блокирането на руската RT, решението е на YouTube

Зайберт към Русия: Германия няма нищо общо с блокирането на руската RT, решението е на YouTube

YouTube блокира RT на фона на обвинения за дезинформация за коронавируса

Говорител на YouTube каза за АФП, че каналът е блокиран заради опит да заобиколи по-ранното ограничаване на германските канали на RT RT DE и Der Fehlende Part.

"Когато канал е ограничен, на качващия не е разрешено да използва, притежава или създава други канали в YouTube", посочи говорителят.

"В резултат на този опит за заобикаляне, новият канал "RT auf Sendung" беше блокиран за постоянно заради нарушаване на условията за ползване на YouTube", допълни той.

Русия заплаши да блокира YouTube и да накаже германски медии

Русия заплаши да блокира YouTube и да накаже германски медии

След като YouTube изтри каналите на немски език на Russia Today

Притежаваният от Google YouTube през септември издаде предупреждение към RT DE за нарушаване на неговите насоки за дезинформация във връзка с коронавируса, а след това затвори два канала за нарушаване на потребителските условия.

Този ход разгневи Москва, която обвини YouTube в "цензура" и настоя, че забраната вероятно е била подпомогната от германските власти по време на обтегнати дипломатически отношения между двете страни.

Берлин отхвърли твърдението и каза, че няма нищо общо с решението на YouTube.

Русия готви насрещни глоби срещу британски медии заради RT

Русия готви насрещни глоби срещу британски медии заради RT

Роскомнадзор променя закона, за да глобява британски и други чужди медии, работещи в Русия

Последният скандал около YouTube идва, докато напрежението между Русия и Германия нараства, ден след като съд в Берлин осъди руснак на доживотен затвор за убийство през 2019 г. на германска територия, което според него е поръчано от Москва.

Решението накара Германия да експулсира двама руски дипломати.

Германия също повтори тревогата на Запада относно придвижванията на руски войски по границата с Украйна, като новият канцлер Олаф Шолц предупреди вчера, че Русия ще плати "висока цена" за нахлуване в Украйна.

Великобритания скочи: Телевизия RT е оръжие за дезинформация на Русия

Великобритания скочи: Телевизия RT е оръжие за дезинформация на Русия

Руската държава разпространявала фалшиви новини

Стартирана през 2005 г. като "Russia Today", финансираната от държавата RT се разшири с телевизионни оператори и сайтове на езици, включително английски, френски, испански и арабски.

Тя предизвика противоречия в много страни, включително САЩ, където беше изискано да се регистрира като "чуждестранен агент", и във Великобритания, където властите заплашиха да отнемат лиценза ѝ за излъчване.

Каналът е забранен в няколко страни, включително бившите съветски републики Литва и Латвия.