Германски съд призна руснака Вадим Красиков за виновен за убийството на Торнике Хангошвили, етнически чеченец с грузинско гражданство, в централен парк в Берлин през 2019 г. по заповед на Москва и го осъди на доживотен затвор, предаде "Ройтерс".

Съдът постанови, че Русия е поръчала убийството и го определи като акт на "държавен тероризъм".

Хангошвили се е сражавал заедно с чеченските сепаратисти, търсещи независимост от Русия по време на Втората чеченска война в началото на 2000-те години.

Германия изгони двама служители на посолството на Русия в Берлин

Германия изгони двама служители на посолството на Русия в Берлин

Заради убийството на грузински командос в Берлин през лятото

"Най-късно през юни 2019 г. държавните органи на централното правителство на Руската федерация взеха решението да ликвидират Торнике Хангошвили в Берлин", посочи съдия Олаф Арнолди.

Убийството - три изстрела от пистолет "Глок" посред бял ден в слънчев августовски ден - допълнително разпали напрежението между Русия и Запада, предизвиквайки призиви към западните правителства да ударят дейността на руските агенти в техните страни.

Констатацията на съда, че руската държавна сигурност (ФСБ) е наредила убийството на човек, чиято политическа дейност го е превърнала в трън в очите им, може да засили натиска върху новото правителство на канцлера Олаф Шолц да заеме по-твърда позиция срещу Москва.

Руското посолство в Берлин обяви, че присъдата "не е обективна, а политически мотивирана".

Около убийството на Хангошвили се разплитат още нишки, водещи към ФСБ

Около убийството на Хангошвили се разплитат още нишки, водещи към ФСБ

Всички са с фалшиви документи...

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заплаши Русия с "огромни последици" - както икономически, така и дипломатически, ако Русия наруши суверенитета на Украйна на фона на предупрежденията, че Москва може да подготвя инвазия.

Признавайки, че Хангошвили, който е живял в изгнание след по-ранен опит за убийството му в грузинската столица Тбилиси през 2015 г., сам е бил убиец, Арнолди отбеляза, че "изключително тежкото" престъпление е "професионална операция", която не би могла да бъде извършена без местна помощ в Берлин.

Красиков е отлетял до Париж няколко дни преди покушението, снабден с фалшив паспорт и хиляди евро в брой, а оттам е пътувал до Берлин.

Германия заплаши Русия със санкции заради "мокра поръчка"

Германия заплаши Русия със санкции заради "мокра поръчка"

Грузински гражданин от чеченски произход

Той застреля Хангошвили, докато той е обикалял с велосипед през парка, преди да се скрие в храст, за да свали тъмните си дрехи и бейзболна шапка, да подстриже брадата си и да облече дрехите на турист, разхождайки се из столицата на Германия.

Само присъствието на свидетели е осуетило плана му, уточни Арнолди. За минути въоръжена полиция обгради Красиков, докато други извадиха дрехите му, оръжието на убийството и колелото на Хангошвили от реката, където агентът ги е бил изхвърлил.

"Четири деца загубиха баща си, брат и сестра - брат си", отбеляза съдията.

"Някои медии намекнаха, че Русия или дори (руският президент) Владимир Путин са на съд тук", добави той и посочи: "Това е подвеждащо: само осъденият е на скамейката."

Германия е по следите на втори руснак, замесен в убийството на Хангошвили

Германия е по следите на втори руснак, замесен в убийството на Хангошвили

Повдигнато е обвинение срещу руското правителство...

Експерти по сигурността предупреждават, че агенти, установени в големи наследени посолства в бивши съветски съюзници в Източна Европа, могат лесно да пътуват навсякъде в Европейския съюз.

Година преди убийството руски агенти отровиха бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри.