Южна Африка не може да гарантира сигурността на посещението на руския президент Владимир Путин на територията си поради издадената от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест спрямо него. Това заяви южноафриканския посланик в Русия Мзувукиле Джеф Макетука пред ТАСС.

Според дипломата, докато Южна Африка е член на Международния наказателен съд, едва ли Путин ще дойде в страната.

"Да, такива са обстоятелствата. Редно е да се каже", потвърди Макетука.

"Ние никога няма да променим своето законодателство за целите на индивидуално лице. Важно е това да се разбере. Помните, че към август 2023 г. Южна Африка издаде официално изявление, в което се посочва - първо, ние разбираме своите отговорности към това да бъдем членове на Международния наказателен съд. Разбираме го напълно като Южна Африка. И не трябва да има объркване относно това", посочи той.

"Подписали сме Римския статут. А шансовете Южна Африка да напусне Римския статут са много малки, освен ако наистина няма нещо голямо, което да се развие. Но към момента такъв въпрос не стои в уравнението", отбеляза южноафриканският посланик.

ЮАР очаква визита на Путин, но не забравя заповедта за арест

ЮАР очаква визита на Путин, но не забравя заповедта за арест

Очакваше се руският лидер да посети страната през август за среща на БРИКС

"Заявихме във връзка с обвинението срещу президента Путин от МНС, на който сме членове, че ще обсъдим този въпрос със заинтересованите страни. Първо - с Русия. Второ - с МНС по отношение на процеса. И това се случи. В кулоарите на Африканската инициатива за мир в Санкт Петербург и в кулоарите на срещата на върха между Африка и Русия в Санкт Петербург Южна Африка обсъди въпроса с Русия и двамата президенти постигнаха приятелско съгласие, че Путин няма да посещава Южна Африка", уточни той.

"Но за да промени Южна Африка своите законодателни процеси, не забравяйте, че тя е демокрация - много жизнена и строга демокрация, където ратификацията на законите се извършва чрез строги процеси", посочи посланикът.

На 17 март 2023 г. МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руския президентски комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова с мотива, че двамата са отговорни за незаконното депортиране на украински деца.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Русия не признава Международния наказателен съд, а говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решенията на МНС нямат никакво значение за Русия, а евентуалните заповеди за арест ще бъдат правно нищожни.

Русия предупредила ЮАР - арест на Путин е обявяване на война

Русия предупредила ЮАР - арест на Путин е обявяване на война

Южна Африка има очевидни проблеми с изпълнението на заповедта за арест на МНС