Всеки опит да бъде арестуван руският президент Владимир Путин при посещението му в Южна Африка би бил обявяване на война на Русия. Това заяви държавният глава на африканската страна Сирил Рамапоса, цитиран от Би Би Си.

Той отправи предупреждението седмици преди международната среща в Йоханесбург, на която е поканен и руският лидер.

Ако Путин обаче излезе извън територията на Русия, той ще бъде обект на заповед за арест на Международния наказателен съд.

Южна Африка е член на МНС и следователно трябва да съдейства за задържането му.

И все пак в миналото тя е отказвала да изпълни това свое задължение - през 2015 г. позволи безопасно преминаване на тогавашния президент на Судан Омар ал Башир, който беше издирван за военни престъпления срещу собствения си народ.

Путин е поканен в Южна Африка през август, когато страната ще бъде домакин на среща на върха на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Този блок от бързо развиващи се икономики се разглежда от някои като алтернатива на Г-7 на развитите икономики.

Южна Африка отказва да е пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Южна Африка отказва да е пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Страната няма да бъде въвлечена в съревнование между световните сили

Най-голямата опозиционна партия в Южна Африка - Демократическият алианс, се обърна към съда в опит да принуди властите да арестуват Путин, ако той влезе в страната.

Съдебни документи разкриват, че президентът Рамапоса е твърдо против всеки подобен ход с мотива, че националната сигурност е застрашена.

"Южна Африка има очевидни проблеми с изпълнението на заповедта за арест и предаване на президента Путин", посочва той в клетвена декларация.

"Русия даде да се разбере, че арестуването на нейния действащ президент би било обявяване на война. Би било несъвместимо с нашата Конституция да рискуваме да участваме във война с Русия", подчертава Рамапоса.

Той добавя и че Южна Африка е една от няколкото африкански страни, които водят преговори с Русия и Украйна "с цел пълното прекратяване на войната" и в такъв случай опитът за арестуване на Путин би бил контрапродуктивен.

Южна Африка убеждава, че не поставя Русия над други страни

Южна Африка убеждава, че не поставя Русия над други страни

Призовава за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Миналия месец беше проведена мирна мисия в Европа, като африканските президенти се надяваха да съберат Украйна и Русия на масата за преговори, но в крайна сметка не успяха.

Много се говори за нежеланието на африканските страни да подкрепят резолюциите на Общото събрание на ООН, осъждащи войната на Русия в Украйна.

Счита се, че причините за това варират в зависимост от конкретната държава - било то заради връзките на Южна Африка срещу апартейда със Съветския съюз или настоящата зависимост на Мали от руските наемници от "Вагнер" в борбата с джихадистите.

Освен това има и икономически отношения между Русия и африканските страни, включително Южна Африка.

Санкционираният руски олигарх Виктор Векселберг се смята за един от най-големите дарители на управляващата партия на Южна Африка - Африканския национален конгрес.

Южна Африка търси начини да избегне ареста на Владимир Путин

Южна Африка търси начини да избегне ареста на Владимир Путин

Той може да пристигне там за срещата на БРИКС