Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се пошегува, че бил готов да насърчи щата Охайо или Тексас да излязат от САЩ, ако американският президент Доналд Тръмп продължи да възхвалява излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит), съобщава "Франс прес".

"Новоизбраният президент е доволен да види Великобритания да излиза" от Европейския съюз, посочил Юнкер по време на конгреса на Европейската народна партия в Малта, ден след като един от най-големите членове стартира официално процедурата по излизането от Общността.

Брекзит е "провал и трагедия", жалва се Юнкер

Брекзит е "провал и трагедия", жалва се Юнкер

Юнкер не разкри ЕС колко ще настоява Лондон да плати

"Ако той продължи, аз ще насърча независимостта на Охайо и Остин, Тексас", отбеляза той на немски език, предизвиквайки усмивки у делегатите на конференцията.

Юнкер, който беше в Малта с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, германския канцлер Ангела Меркел и испанския премиер Мариано Рахой, призова останалите 27 страни членки в ЕС да се съюзят.

"Брекзит не е краят на всичко, но ние трябва да го направим начало на нещо, което ще бъде ново, по-силно и по-добро", настоя Жан-Клод Юнкер.