Жан-Клод Юнкер е чувал какви ли не неща, докато е бил премиер на Люксембург и председател на Европейската комисия, но вероятно никога не е чувал това, което американският президент му е казал през уикенда, а именно, че е "брутален убиец", отбелязва "Ройтерс".

Юнкер, който присъстваше на срещата на лидерите на страните от Г-7 в Канада през миналата седмица, говори за срещата си с Тръмп в реч пред парламента на германската провинция Бавария в Мюнхен вчера.

"Тръмп ми каза през миналата седмица: "Жан-Клод - ти си брутален убиец", разкри Юнкер, допълвайки: "Това е първият път, в който Люксембург се превърна в такава опасност за САЩ. Мисля, че го имаше предвид като комплимент, но не съм сигурен."

Срещата на върха на Г-7 не успя да помири нарастващия разрив между САЩ и другите сили, много от които Тръмп обвинява в търговски политики, които са несправедливо в ущърб на САЩ.

ЕС даде зелена светлина на ответни мита срещу стоки от САЩ

ЕС даде зелена светлина на ответни мита срещу стоки от САЩ

Новите мита на стойност 2,8 млрд. евро трябва да влязат в сила "през следващите дни"

Страните от Европейския съюз вчера единодушно подкрепиха план за налагане на вносни мита на стойност 2,8 млрд. евро за американски стоки в отговор на митата на САЩ върху стоманата и алуминия.

"Не можем да оставим митата без отговор. Изобщо не съм в настроение за война, но не приемам, че ни се налага диктат от други места, какво трябва да правим в Европа", подчерта Юнкер, добавяйки: "Това е независим континент. Мнозина са се борили за това."