Русия трябва да помогне за налагането на нови санкции срещу Северна Корея заради неотдавнашното изстрелване на шпионски сателит и да наложи съществуващите забрани върху износа на работна ръка от изолираната страна, каза високопоставен южнокорейски служител във вторник, цитиран от "Ройтерс".

Министърът на обединението на Южна Корея Ким Юнг-хо, отговарящ за междукорейските връзки, каза, че изстрелването на сателит от миналия месец нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи използването на балистични технологии от Северна Корея, но Русия е била "изключително пасивна" в по-нататъшното санкциониране на Пхенян.

Има "ясни признаци" за военно сътрудничество между Пхенян и Москва, а Сеул също проучва дали Русия е приела повече севернокорейски работници в нарушение на резолюциите на ООН, каза Ким.

"Като постоянен член на Съвета за сигурност Русия носи отговорността да изпълнява вярно своите резолюции за санкции", каза той на пресконференция.

Разузнавателната агенция на Южна Корея каза миналия месец, че Северът е получил руска помощ за изстрелването на сателита, което беше третият му опит след два неуспешни опита.

САЩ налагат санкции срещу Северна Корея след изстрелването на шпионски сателит

САЩ налагат санкции срещу Северна Корея след изстрелването на шпионски сателит

Списъкът също включва базирани в чужбина агенти, обвинени в улесняване на избягването на санкции

След рядкото посещение на лидера Ким Чен Ун в Русия през септември, Северна Корея изпрати стотици строителни и други работници в руския Далечен изток, за да печелят чужда валута, съобщи във вторник южнокорейският вестник Donga Ilbo, цитирайки анонимни правителствени служители.

Министър Ким също така призова Китай да играе по-значима роля в санкционирането на Северна Корея за разработването на оръжия и спазването на международните норми да не репатрира насилствено севернокорейски дезертьори.

Южнокорейски активисти казаха миналата седмица, че до 600 севернокорейци са " изчезнали ", след като са били депортирани от Китай през октомври, което може да бъде най-голямото подобно масово репатриране от години.

САЩ, Южна Корея и Япония умуват как да ограничат заплахите на КНДР

САЩ, Южна Корея и Япония умуват как да ограничат заплахите на КНДР

Съветниците по национална сигурност на трите страни се срещат в Сеул