Министерството за национална отбрана на Южна Корея все още не е коментирало данните, че КНДР на 28 септември за първи път е тествала новата хиперзвукова ракета "Хвасон-8", предаде АП.

"Нямаме коментари по отношение на обявеното от Северна Корея изпитание на свръхзвукова ракета", заяви говорител на южнокорейското военно ведомство.

Министерството на обединението, което се занимава с отношенията с Пхенян, също каза, че не планира да оценяват последните действия на Северна Корея. "Без коментари за изстрелването на ракетата и е малко вероятно да има", каза говорител по телефона.

По-рано от Пхенян съобщиха, че изпитанията на "Хвасон-8" са били проведени на един от полигоните в северната част на страната в провинция Чагандо. По време на успешно изпитателно изстрелване бяха потвърдени маневреността и стабилността на ракетата и бяха проверени нейните характеристики. Също така военните от КНДР бяха убедени в стабилната работа на двигателя и горивната система, отбелязваха от Пхенян.

Северна Корея изпитала хиперзвукова ракета

Северна Корея изпитала хиперзвукова ракета

Съобщение от Пхенян

Във вторник Комитетът на началниците на щабовете на въоръжените сили на Южна Корея обяви изстрелването на ракета с малък обсег от КНДР към Японско море. По предварителни оценки тя е летяла на разстояние около 200 км, а максималната му височина на полета е била около 30 км.

На 15 септември КНДР изстреля две балистични ракети към Японско море, които паднаха в изключителната икономическа зона на Япония. Според изявление на Централната телеграфна агенция на Северна Корея, изстрелванията са извършени от силите на новия железопътен ракетен полк на КНДР. Според Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на Южна Корея изстреляните ракети са прелетели около 800 км, височината на полета в най -високата точка е била 60 км.