Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наредил да бъдат екзекутирани най-малко двама души, забранил е риболовът в морето и е блокирал столицата Пхенян като част от неистовите усилия за предпазване от коронавируса и неговите икономически щети, съобщи шпионската агенция на Южна Корея в петък пред депутати, съобщава АП.

Ким е наредил на дипломати да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да провокират Съединените щати, защото се притеснява от очаквания нов подход на новоизбрания президент Джо Байдън към Северна Корея, заявиха депутатите пред репортери, след брифинг от Националната разузнавателна служба.

Ким проявява "прекомерна агресия" и предприема "ирационални мерки" по отношение на пандемията и нейното икономическо въздействие. 

Забраната за риболова и производството на сол е за да предотврати заразяването на водата с вируса, коментирали разузнавачите пред депутатите.

Северна Корея наскоро постави Пхенян и северната провинция Джаганг под блокировка заради опасения от зараза. По-рано този месец наложи мерки за блокиране в други области, където служителите откриват внесени неразрешени стоки и чуждестранни валути.

Северна Корея направи и неуспешен опит за хакерска атака срещу поне една южнокорейска фармацевтична компания, която се опитва да разработи коронавирусна ваксина, допълват от разузнаването.

Южна Корея осуети хакерска атака на КНДР за кражба на информация за ваксина

Южна Корея осуети хакерска атака на КНДР за кражба на информация за ваксина

КНДР с опит да засегне южнокорейски фармацевтични компании

Северна Корея твърди, че не е открила нито един случай на коронавирус на нейна територия, твърдение, оспорено от външни експерти, въпреки че казва, че полага всички усилия, за да предотврати разпространението на вируса.

Пандемията принуди Северна Корея да затвори границата си с Китай през януари, най-големия й търговски партньор и приятел. Затварянето, заедно с поредица от природни бедствия през лятото, нанесоха тежък удар на икономиката на Севера, която вече е пострадала от санкциите, водени от САЩ.

Търговията на Северна Корея с Китай през първите 10 месеца на тази година възлиза на 530 милиона щатски долара, което е около 25% от съответната цифра през миналата година. Цената на захарта и подправките е нараснала четири пъти, според южнокорейското разузнаване.

Според брифинга на НИС Северна Корея е разпоредила на задграничните дипломатически мисии да не провокират САЩ, предупреждавайки посланиците за последствия, ако техните коментари или действия, свързани със САЩ, създават проблеми в отношенията с Вашингтон.

Правителството на Северна Корея запази мълчание относно победата на Байдън на изборите над президента Доналд Тръмп, с когото Ким проведе три срещи за ядрения арсенал на КНДР, срещите помогнаха на Ким и Тръмп да изградят лични отношения и да спрат грубите обиди и заплахи за унищожение, които се разменяха преди това.

Северна Корея показа междуконтинентална балистична ракета без аналог в света

Северна Корея показа междуконтинентална балистична ракета без аналог в света

Тя е най-голямата по рода си в света

Северна Корея проявява безпокойство, тъй като приятелските отношения с Тръмп стават безполезни и трябва да започне от нулата в отношенията с новата администрация на Байдън.

Експертите обсъждат дали Северна Корея скоро ще възобнови големите ракетни тестове, за да се опита да привлече вниманието на Байдън.

По време на минали промени в правителството в САЩ, Северна Корея често провеждаше големи изстрелвания в опит да увеличи натиска си в преговорите с нова администрация на САЩ.

Разузнаването на Южна Корея очаква Северна Корея да проведе военен парад преди конгреса на управляващата партия през януари и да демонстрира сила при инаугурацията на Байдън. Вероятно Северна Корея ще използва конгреса на Работническата партия, за да изложи основните си политики към САЩ.

Самият Ким Чен-ун заяви, че конгресът, първият по рода си от четири години, ще постави нови държавни цели за следващите пет години. В изключително необичайно признание за провала на политиката си през август, Работническата партия заяви, че икономиката на Северна Корея не се е подобрила поради сериозни вътрешни и външни пречки и че предишните й цели за развитие са сериозно забавени.

Ким Чен-ун убеждава: Нито един човек в Северна Корея не е заразен с коронавируса

Ким Чен-ун убеждава: Нито един човек в Северна Корея не е заразен с коронавируса

Пожела добро здраве на всички хора по света