Южна Корея прекрати отношения със Северна Корея и поиска официално извинение да потопяването на военния кораб в Жълто море.

Президента Ли Мен Бак заяви, че тези, които са осъществили нападението над „Чеонан", трябва да бъдат наказани, съобщава БиБиСи.

След внасянето в СС на ООН на доклада на разследващата комисия, в която участват експерти от 6 страни, Южна Корея обвини северната си съседка за трагедията на кораба.

Според изводите на разследването причина за потъването на „Чеонан" е торпедо, изстреляно от КНДР. При инцидента загинаха 46 южнокорейски моряци.

Президентът Ли Мен Бак обяви, че на севернокорейски кораби ще бъде забранено да навлизат и преминават през южнокорейски води.

Белият дом подкрепи мерките, предприети от Сеул и ги определи като „напълно съответстващи на ситуацията". Вашингтон обяви и че е готов да окаже военна подкрепа на Южна Корея.

Държавният секретар Хилари Килнтън призова и Китай да сътрудничи на САЩ по въпросите около КНДР. По думите й Пхенян е длъжен да отговори пред световната общественост за нападението на „Чеонан".

Китай се явява единственият съюзник на Северна Корея и по време на инцидента и разследването, както и до този момент запази пълно мълчание. След публикуването на изводите на разследването въпроси изникват и около изненадващата визита на севернокорейския лидер в Пхенян седмици след инцидента в Жълто море.

Според коментара на наблюдатели мерките, които предприема Южна Корея, са възможно най-тежките, като след тях следва единствено военна акция.

Мерките идват след относително затопляне на отношения между двете държави на полуострова и оптимизъм за бъдещето. Освен това в последната година нарастваше и постоянно и хуманитарната помощ на Юга към Севера, както и се засилваше търговския обмен.

Северна Корея отрича каквато и да е било съпричастност с потъването на кораба и определи, че доказателствата и изводите съответно от доклада са изфабрикувани. Пхенян заплаши и с война при налагане на още международни санкции.

В двете си изявления от последната седмица президентът Ли Бен Бак старателно избегна каквито и да е намеци за военна акция, подчертавайки, че Южна Корея не си поставя за цел въоръжена конфронтация със Севера.
По думите му обаче, ако КНДР предприеме агресивни действия, Сеул ще се възползва от правото си на самоотбрана.

В скоро време се очаква да се проведе регулярното военноморско учение съвместно с американския флот, което традиционно се възприема от Пхенян като агресия и се съпровожда с крайни изявления.