пхенянЮжнокорейските власти ще изпратят 5 000 тона ориз като част от хуманитарната помощ за тежко пострадалата от наводнения Северна Корея, предаде AP.

Общият размер на хуманитарната помощ е около 8.5 млн. долара, осигурени от правителството в Сеул. Храната и материалите от първа необходимост трябва да помогнат на хилядите севернокорейци, които загубиха домовете си и останаха без храна след опустошителните наводнения, ударили северозападната част от страната през миналия месец.

Очаква се оризът да стигне за изхранването на пострадалите за около 100 дни, заяви председателят на южнокорейския черен кръст Йо Чонг-ха.

Той е предложил да използва планираното си посещение в Пхненян по-късно през тази седмица, за да се срещне със севернокорейски официални представители и да обсъди с тях въпроса със събирането на семейства, разделени след края на войната от 1950-1953г. Срещите бяха прекратени през миналата година, след пореден завой в отношенията между двете държави.

Пратката хуманитарна помощ е първа от месец март насам, когато севернокорейска подводница потопи кораб на Юга и загинаха 46 моряци. Инцидентът нажежи до червено отношенията между двете държави на корейския полуостров, които се оказаха на прага на война помежду си. През последните седмици напрежението намаля значително като двете Кореи си размниха жестове на помирение на дипломатическо ниво.

Междувременно американският представител Стивън Босуърт изрази надежда, че Северна Корея ще поднови участието си е преговорите за ядрено разоръжаване. Комунистическата държава се отказа от тях в знак на протест срещу международните критики, последвали тестовете на ракета с голям радиус на действие. „Оптимист съм, че в определен момент в не чак толкова далечното бъдеще, ще преговаряме отново", заяви Босуърт след среща с заместник-министъра на външните работи на Южна Корея Шин Как-Су.