Южнокорейските военни са изстреляли предупредителни изстрели, след като севернокорейски войници са пресекли за кратко границата през уикенда. Това са заявили официални лица в Сеул, на фона на неотдавнашното нарастване на напрежението след изстреляните от Пхенян балони с боклук към Юга, предаде "Ройтерс".

Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул днес съобщи, че преминаването на границата е станало около 12:30 часа на 9 юни, когато неуточнен брой севернокорейски войници в демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, пресякоха военната демаркационна линия.

Говорителят на комитета полковник Лий Сунг-джун смята, че пробивът не е умишлен, тъй като районът е гъсто залесен и се скриват граничните маркировки или каквито и да е пътища.

КНДР спира пратките на боклук за Юга

КНДР спира пратките на боклук за Юга

Но при следващи провокации ще възобнови неприятната практика

"Те се насочиха на север веднага след предупредителните излъчвания на нашите военни и предупредителните изстрели и нямаше необичайни движения", каза той на брифинг.

Новинарската агенция Yonhap, позовавайки се на неназован служител на Обединения комитет, съобщи, че е имало около 20-30 войници, които са носели предимно кирки и други инструменти и изглежда са се изгубили.

Преминаването на границата става, след като през последните дни Северът изпрати хиляди балони с боклук на юг, включително около 600 през уикенда. Това Пхенян нарече "подарък" от Северна Корея за дезертьорите и южнокорейските активисти, които са летели с балони, носещи листовки против Пхенян и колети за помощ в другата посока през границата.

КНДР се закани да отговори на провокациите на Южна Корея

КНДР се закани да отговори на провокациите на Южна Корея

След като Югът отговори с високоговорители на балоните с боклук

Южнокорейските военни и преди са стреляли предупредително по севернокорейски войници, пресичащи границата, но повечето подобни инциденти са се случили около морската граница, която Пхенян оспорва.

Двете Кореи все още са във война, след като конфликтът им от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.

Припомняме, че след като Северът изпрати балоните с боклук Сеул прекрати междукорейското военно споразумение със Севера и възобнови всички военни действия по демаркационната линия, разделяща двете Кореи.