Няколко часа след като Северна Корея изстреля балистична ракета, президентът на Южна Корея Мун Дже-ин посети южнокорейския източен крайбрежен град Госон близо до границата със Северна Корея, където присъства на първа копка за започване на строителните дейности на нова железопътна линия, която той нарече "стъпало за мир и регионален баланс" на Корейския полуостров, информира "Ройтерс".

В изказвания по време на церемонията Мун призна, че изстрелването на ракетата от КНДР е повдигнало опасения за напрежение и щети на междукорейските отношения и призова Северна Корея да положи искрени усилия за диалог.

Северна Корея с пореден ракетен тест

Северна Корея с пореден ракетен тест

Япония и Южна Корея спорят какво точно е било изстреляно

"Не трябва да се отказваме от надеждата за диалог, за да преодолеем фундаментално тази ситуация", настоя той и допълни: "Ако и двете Кореи работят заедно и изградят доверие, мир ще бъде постигнат един ден."

Изстрелването на ракета от въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея подчерта предизвикателствата, пред които е изправен Мун Дже-ин в стремежа си да постигне дипломатически пробив преди изтичането на петгодишния му мандат през май.

Повторното свързване на двете Кореи с жп линия беше в центъра на срещите между севернокорейския комунистически вожд Ким Чен-ун и Мун през 2018 г., но тези усилия не доведоха до нищо, тъй като преговорите, целящи да убедят Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия в замяна на разхлабване на международните санкции, се провалиха през 2019 г.

Отиващият си президент на Южна Корея обещава да натиска за дипломатически пробив с КНДР

Отиващият си президент на Южна Корея обещава да натиска за дипломатически пробив с КНДР

Въпреки мълчанието на Пхенян относно опитите му за обявяване на мир между двете страни

В новогодишната реч на Ким не се споменаваше за усилията на Южна Корея да възобнови блокираните преговори или предложенията на САЩ за разговор, въпреки че анализатори отбелязаха, че това не означава, че той е затворил вратата на дипломацията.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея свика спешно заседание, като изрази безпокойство, че изстрелването на ракетата е станало "във време, когато вътрешната и външната стабилност е изключително важна" и призова Северна Корея да се върне към преговорите.

Министърът на отбраната на Япония уточни, че предполагаемата балистична ракета на Северна Корея е прелетяла приблизително 500 км.

"От миналата година Северна Корея многократно изстреля ракети, което е много жалко", подчерта пред репортери японският премиер Фумио Кишида.

Резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват всички балистични ракети и ядрени опити от Северна Корея и наложиха санкции срещу програмите.

В обобщенията на държавните медии на речта, която Ким Чен-ун изнесе преди Нова година, севернокорейският водач не спомена конкретно ракети или ядрени оръжия, но настоя, че националната отбрана трябвало да бъде укрепена.

В продължение на няколко седмици севернокорейските войски са провеждали зимни учения, съобщиха южнокорейски военни.

"Нашите военни поддържат позиция на готовност в подготовка за евентуално допълнително изстрелване, като същевременно наблюдават отблизо ситуацията в тясно сътрудничество със САЩ", се посочва в изявление на южнокорейските военни. Последните севернокорейски ракетни изпитания често включваха двойни или многократни изстрелвания.

От началото на COVID-19 пандемията Северна Корея стана още по-изолирана, налагайки затваряния на границите, които засегнаха тежко търговията и задушиха всякакви присъствени дипломатически ангажименти.

Освен това Пхенян се придържа към самоналожен мораториум върху изпитанията на своите най-големи междуконтинентални балистични ракети или ядрени оръжия. Последните изпитания на междуконтинентални балистични ракети или ядрена бомба бяха през 2017 г., преди Ким да се срещне с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Ала КНДР продължи да изстрелва различни нови балистични ракети с малък обсег, включително една, изстреляна от подводница през октомври, твърдейки, че не трябвало да бъде наказвана за разработване на оръжия, с които разполагат и други страни.

"Въпреки че изтеклата информация от неотдавнашните пленарни заседания на Северна Корея може да даде приоритет на развитието на селските райони за следващата година, това не означава, че страната ще спре изпитанията си на балистични ракети", изтъкна Мишел Кае, заместник-директор на 38 North, програма за наблюдение на Северна Корея в центъра "Стимсън" във Вашингтон.