Южна Корея може да разшири подкрепата си за Украйна отвъд хуманитарната и икономическата помощ, ако тя бъде подложена на широкомащабна атака срещу цивилни. Това заяви южнокорейският президент Юн Сук-йел, цитиран от "Ройтерс".

Думите му за първи път дават сигнал за възможна промяна в позицията на Сеул срещу въоръжаването на Украйна.

Преди държавното си посещение в САЩ следващата седмица Юн заяви, че правителството му проучва как да помогне за защитата и възстановяването на Украйна, точно както Южна Корея получи международна помощ по време на Корейската война от 1950-53 г.

"Ако има ситуация, която международната общност не може да толерира, като широкомащабно нападение срещу цивилни, клане или сериозно нарушение на законите на войната, може да е трудно да настояваме единствено за хуманитарна или финансова подкрепа", отбеляза Юн.

Това е първият път, когато Сеул изразява желание да предостави оръжие на Украйна - повече от година, след като изключи възможността за смъртоносна помощ.

Южна Корея дава на САЩ 500 000 артилерийски снаряда

Южна Корея дава на САЩ 500 000 артилерийски снаряда

Позицията на правителството срещу предоставянето на смъртоносна помощ за Украйна остава непроменена

Южна Корея е ключов съюзник на САЩ и основен производител на артилерийски боеприпаси. Въпреки нарастващия натиск от страна на западните страни за доставка на оръжия обаче, досега тя се опитваше да избегне антагонизирането на Русия поради своите компании, развиващи дейност там, и заради влиянието на Москва върху Северна Корея.

"Вярвам, че няма да има ограничения по отношение на степента на подкрепа за защита и възстановяване на държава, която е била незаконно нападната както съгласно международното, така и според вътрешното право. Въпреки това, като се имат предвид отношенията ни със страните, участващи във войната, и развитието на бойното поле, ние ще вземем най-подходящите мерки", увери Юн.

Следващата седмица южнокорейският лидер ще посети Вашингтон за среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън по повод 70-ата годишнина от съюза на двете страни.

Южна Корея все още отказва да доставя оръжия на Украйна

Южна Корея все още отказва да доставя оръжия на Украйна

В отговор на твърдения, че продава 100 000 артилерийски снаряда на Съединените щати

Юн посочи, че по време на срещата на върха ще се стреми към "осезаеми резултати" от усилията на съюзниците да подобрят отговора спрямо нарастващите заплахи от Северна Корея, която засили военните тестове и миналата седмица изстреля първата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво.

Сеул, от своя страна, ще засили способностите си за наблюдение и разузнаване и ще разработи "оръжия с ултрависока производителност и голяма мощност", за да отблъсне заплахите на Севера, подчерта Юн.

"Ако избухне ядрена война между Южна и Северна Корея, това вероятно няма да е проблем само за двете страни, но цяла Североизточна Азия вероятно ще бъде опустошена. Това трябва да бъде спряно", категоричен бе той.

На въпрос дали съюзниците биха предвидили азиатска версия на групата за ядрено планиране на НАТО с участието на Япония, Юн отвърна, че те се съсредоточават върху двустранни мерки за засилване на обмена на информация, съвместно планиране при извънредни ситуации и съвместно изпълнение на плановете.

През февруари Южна Корея и САЩ организираха учения, симулиращи ядрена атака на Северна Корея, като част от усилията на Сеул да играе по-голяма роля в ядрената политика на Вашингтон над Севера.

По отношение на отговора на силна ядрена атака, смятам, че трябва да бъдат подготвени по-строги мерки от тези на НАТО, настоя Юн. "Мисля, че няма голям проблем, ако Япония се присъедини, но тъй като има голям напредък между САЩ и Южна Корея, би било по-ефективно най-напред да създадем тази система сами", допълни той.

КНДР заговори за ядрена война със САЩ и Южна Корея

КНДР заговори за ядрена война със САЩ и Южна Корея

Пхенян заплаши да отговори на военните им учения с "настъпателни действия"