Южна Корея не е променила позицията си относно невъзможността за доставка на смъртоносни оръжия на Украйна.

Така Министерството на националната отбрана на Република Корея коментира в петък съобщението на The Wall Street Journal, че страната ще продаде 100 000 артилерийски снаряда на Съединените щати за Украйна. 

"Консултациите за износа на боеприпаси идват от предпоставката, че САЩ са крайният потребител. Провеждат се консултации между САЩ и нашите организации за това как да се възстановят запасите от американски 155 мм снаряди, които са станали недостиг. Промени в позицията на правителството относно невъзможността за продажба на смъртоносни оръжия на Украйна", се казва в изявлението, цитирано от агенция Yonhap.

Москва и Пхенян задълбочават връзките си покрай войната в Украйна

Москва и Пхенян задълбочават връзките си покрай войната в Украйна

Северна Корея разполага с боеприпаси по съветски стандарт

В края на октомври южнокорейският президент Юн Сок Йол заяви, че Република Корея никога не е доставяла смъртоносни оръжия на Украйна. По-рано руският президент Владимир Путин заяви на пленарно заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай", че Южна Корея е решила да достави оръжия на Украйна и че това ще разруши отношенията между Сеул и Москва.

Той определи руско-южнокорейските отношения като добри, но поиска да се обърне внимание на това как Сеул може да реагира, ако Руската федерация възобнови военното сътрудничество с КНДР.

Припомняме, че на 7 ноември беше съобщено, че Москва и Пхенян задълбочават връзките си покрай войната в Украйна. 

Снабдяването на Русия с оръжия от Иран и Северна Корея предвещава нарастващо сближаване на военни и дипломатически интереси между Москва и двете държави, намиращи се в дълбока изолация, писа британският вестник "Гардиън".

На фона на подновените обвинения от Вашингтон, че Русия се опитва да се снабди с големи количества артилерийски боеприпаси от Пхенян, в допълнение към ракетите и дроновете, които вече е закупила от Иран, темпът на доставки на вносни оръжия за Москва показва нарастващите логистични проблеми съпровождащи войната на Путин в Украйна.

САЩ изпращат на Украйна още $400 млн. военна помощ

САЩ изпращат на Украйна още $400 млн. военна помощ

На фона на опасенията, че финансовата помощ може да намалее, ако републиканците поемат контрола над Конгреса

Съобщенията идват и на фона на новата военна помощ за 400 млн. долара, която САЩ обявиха, че изпращат на Украйна.