Новият лидер на грузинския проруски сепаратистки регион Южна Осетия се отказа от плановете си за провеждане на референдум за присъединяване към Русия, насрочен от неговия предшественик за 17 юли, съобщава "Франс прес".

Южна Осетия беше в центъра на руско-грузинската война през 2008 г., след което Кремъл призна територията за независима държава и разположи там военни бази.

В указ, издаден в понеделник, президентът на контролирания от Москва анклав Алан Гаглоев мотивира решението си с "несигурността, свързана с правните последици" от подобна стъпка.

В постановлението се подчертава и "недопустимостта на едностранно решение на референдум по въпроси, засягащи законните права и интереси на Руската федерация".

Гаглоев е разпоредил незабавно провеждане на консултации с руската страна по всички въпроси относно по-голямата интеграция на Южна Осетия и Русия.

Грузия против референдум в Южна Осетия за присъединяване към Русия
Обновена

Грузия против референдум в Южна Осетия за присъединяване към Русия

Според грузинския външен министър това е неприемливо

На 13 май предшественикът на Гаглоев - Анатолий Бибилов, подписа указ за провеждане на референдум, изтъквайки "историческия стремеж" на региона да се присъедини към Русия.

Бибилов обаче не беше преизбран за президент по-рано този месец, а Русия изрази надежда, че Гаглоев ще запази "приемствеността" във връзките си с Москва.

По-рано Тбилиси заклейми като "неприемливи" плановете на Южна Осетия да проведе референдум за присъединяване към Русия.

През август 2008 г. Русия нападна Грузия, чието правителство се сражаваше с проруски милиции в този регион, след като те бомбардираха грузински села.

Боевете приключиха за пет дни с прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Европейския съюз. Загинаха 700 души и се стигна до разселване на десетки хиляди етнически грузинци.

Контролираните от Русия Донецка и Луганска народни републики също обявиха, че в някакъв момент в бъдеще ще обмислят започването на официална процедура за присъединяване към Руската федерация.

Южна Осетия иска да се присъедини към Русия

Южна Осетия иска да се присъедини към Русия

Бибилов: Единството с Русия е нашата стратегическа цел