Разполагането на тактическо ядрено оръжие в Беларус дава възможност за формиране на единно отбранително пространство на съюзната държава, съобщават от Министерството на отбраната на републиката.

"Всички прекрасно разбират, че това е единно отбранително пространство на съюзната държава", каза заместник-началникът на отдела за международно сътрудничество на Министерството на отбраната на Беларус Дмитрий Рябихин пред STV.

Така отговори на въпрос за целта на разполагането на тактически ядрено оръжие на територията на републиката.

"Бих искал да обърна внимание на два ключови момента. Първият е, че това беше принудителна мярка. Второто е, че това не е разполагане, а връщане на тактическо ядрено оръжие на територията на Република Беларус. Всичко това трябва да се разглеждат комплексно", каза представител на беларуското военно ведомство. Ние, военните, разглеждаме това като мярка за стратегическо възпиране. Но това е гарант за нашата национална сигурност и колективна сигурност в рамките на съюзната държава", подчерта Рябихин.

Беларус не казва къде съхранява руските ядрени оръжия

Беларус не казва къде съхранява руските ядрени оръжия

Спекулира се, че та разположени в съоръжение край град Осиповичи

Припомняме, че на 25 март миналата година Путин обяви, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически ядрени оръжия в републиката, което САЩ отдавна били направили на територията на своите съюзници.

Съветник на министъра на отбраната на Беларус през юли отказа да потвърди или да отрече дали руски тактически ядрени оръжия са били съхранявани в съоръжение в централната част на страната. 

През юни беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че оръжията са започнали да пристигат в страната.

Москва път уточни, че те ще останат в Беларус за неограничено време.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.

Беларус приема като атака заплахите срещу съюзниците си

Беларус приема като атака заплахите срещу съюзниците си

"Нападение срещу която и да е съюзна с нас държава ще се счита за нападение срещу Република Беларус", обявиха военните

Властите в Беларус, в съответствие с новата си Военна доктрина, ще считат атака срещу своите съюзници като атака на своя територия. Това заяви по-рано през януари началникът на информационно-аналитичния отдел на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус Артьом Буторин