"Северен поток 2" е европейски проект и не трябва да се използва като средство за оказване на натиск върху Русия заради ситуацията в Украйна. Това обяви новият австрийски канцлер Карл Нехамер в интервю за германския в. "Велт".

"Не смятам за необходимо да се свързва пускането на "Северен поток 2" с руското поведение в Украйна. Правейки това, ЕС може само да навреди на себе си. "Северен поток 2" отговаря на интересите не само на Русия, Германия, Австрия и други страни от ЕС също ще се възползват от него. "Северен поток 2" е европейски проект, който не трябва да се използва като средство за оказване на натиск върху Москва", настоя Нехамер.

Новото правителство на Германия се "запъна" за одобрението на "Северен поток 2"

Новото правителство на Германия се "запъна" за одобрението на "Северен поток 2"

Не отговаря на европейското енергийно законодателство

Австрийският канцлер добави, че насилието не трябвало да бъде средство, използвано от политиците, а евентуално нарушаване на международното право можело да има своите последствия. "Затова е необходимо да се запазят интересите на Украйна като транзитна страна", добави той.

По думите му Австрия продължава да подкрепя газопровода "Северен поток 2" и очаква скоро неговото пускане. "Очаквам, че "Северен поток 2" скоро ще може да бъде пуснат, както е запланирано", отбеляза австрийският канцлер.

По думите на Нехамер Европа разчита на възобновяеми енергийни източници, но макар да има нужда от петрол и газ, за ​​нея е важно енергийното снабдяване на страните от ЕС да се осигурява по различни маршрути и газопроводи. "Това важи и за Австрия. "Северен поток 2" е важен проект, който дава на Европейския съюз сигурност на доставките по отношение на енергията", подчерта той.

Съгласие между САЩ и Германия: "Северен поток 2" спира, ако Русия нападне Украйна

Съгласие между САЩ и Германия: "Северен поток 2" спира, ако Русия нападне Украйна

Байдън предупреди Путин за тежки санкции...

Строителството на газопровода приключи на 10 септември 2021 г. За пускането му в експлоатация е нужно да се получи регистрация на независим транспортен оператор. Такава регистрация е необходима, за да може проектът да съответства на нормите на Газовата директива на ЕС. Сертифицирането сега е спряно, тъй като операторът Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария и собственост на "Газпром", трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия. Докато това не се случи, сертифицирането няма да продължи.

Според Русия "Северен поток 2" бил изключително търговски проект и се реализирал съвместно с европейски партньори. Много гласове на Запад обаче, включително новият икономически министър на Германия Роберт Хабек, изтъкват, че газопроводът никога не е бил просто частен икономически проект, а стратегически проект на Русия, който оказва натиск върху Украйна и увеличава зависимостта на германската политика. 

Латвия твърда: Западът да отреже Русия от SWIFT, да удари "Северен поток 2"

Латвия твърда: Западът да отреже Русия от SWIFT, да удари "Северен поток 2"

Както и укрепване на източния фланг на НАТО