За повишен риск от наводнения в следващите 36 часа предупреди сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович, цитиран от "Танюг". Той направи това изказване въз основа на прогнозата за времето, по време на инспекция в Ниш, един от най-рисковите градове в страната.

Той увери, че се взимат нужните мерки за осигуряване безопасността на населението. Засилено е полицейското присъствие, местните власти също са вършили тяхната част от работата чрез почистване на речните корита.

Припомняме, че вчера властите на Сърбия обявиха извънредно положение в цялата страна заради наводненията, които бяха предизвикани от излезли от корите си реки.

Според прогнозите се очакват 80 до 100 литра дъжд на кв. метър за няколко дни. Ако толкова много дъжд падне в следващите три дни, това ще създаден огромни последствия.

Ръководителят на службата за извънредни ситуации в сръбското вътрешно министерство Предраг Марич обяви това, правейки препратка към катастрофалните наводнения в Сърбия от май 2014 година.

Най-тежко засегнати са Чачак, Нови Пазар и Лучане. Само в Нови Пазар са разположени 1000 полицаи и военни, в готовност са 1000 коли и още 2000 души, които да помагат на населението. Частично засегната е югозападната част на страната.