За реформи в Европа и Европейския съюз се обявиха френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Те се обединиха около това мнение по време на срещата им в Берлин, предаде АП. 

Това е първата им среща и първата чуждестранна визита след встъпването на Макрон като президент. 

Европейските договори трябва да бъдат променени. Без промени общността е уязвима във всеки аспект. Тя не трябва да смята, че договорите ще действат в същия вид. Това заяви Меркел.

Меркел обеща да не казва на Франция какво да прави

Меркел обеща да не казва на Франция какво да прави

Макрон е шанс за нова динамика в Европа

Тя уточни обаче, че това няма как да бъде направено веднага. Необходими са преговори и след това ще се извършат промени, където е необходимо. 

Макрон заяви, че трябва да се договори "пътна карта", преди да се пристъпи към измененията. Той е готов да работи съвместно с Берлин. 

Това, подчерта той, не е важно само за Европа, но и за страната му. 

Той засегна и други теми, сред които еврооблигациите, инвестициите и старите дългове - теми, които отдавна разделят евролидерите. По думите му, той не подкрепя идеята за съвместно поемане на стари дългове. 

Счита се, че така той ускоява старите германски страхове по темата. 

По-рано, германският канцлер определи избора на Макрон за президент като шанс за нова динамика на двустранните отношения. Двете държави, според нея, са свързани и имат общи интереси.

За нея е чест, че първата визита на Макрон след избирането му е именно в Берлин.