Решението на Г-7 да използва приходите от руски активи, замразени на Запад, за нуждите на Украйна е нелегитимна стъпка с политически нюанс. Това заяви в петък руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Решението на Г-7 да използва доходи от руски активи за нуждите на Киев е нелегитимна стъпка. Тук има ясен политически мотив: да се подкрепи умиращият режим в Киев, който е безразличен към съдбата на обикновените украинци, които умират в Киев. хиляди на фронта", се казва в коментара на дипломата, публикуван в Telegram канала на руското посолство.

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

90% от тях ще отидат за отбрана

Русия смята опитите на Запада да вземе доходи от нейните замразени активи като престъпни. Това заяви в четвъртък говорителят на външното министерство Мария Захарова. Тя се закани, че отговорът на Москва би бил много болезнен за ЕС. 

Лидерите на страните от Г-7 постигнаха споразумение в четвъртък за предоставяне на 50 милиарда долара заеми за Украйна, като използват лихви от руски суверенни активи, замразени след началото на войната през 2022 г.

Планът на Г-7 за Украйна се основава на многогодишен заем, използващ печалбите от около 300 милиарда долара конфискувани руски средства.

Техническите подробности трябва да бъдат финализирани през следващите седмици, каза дипломатически източник от Г-7 пред Ройтерс. Източникът, пожелал анонимност, каза, че допълнителното финансиране ще пристигне до края на тази година.

Макрон и Байдън се договорили за руските активи

Макрон и Байдън се договорили за руските активи

Страните от Г-7 и ЕС мислят как да използват печалбите от руски активи на Запад за Украйна

Съединените щати се съгласиха сами да осигурят до 50 милиарда долара, каза високопоставен американски служител, но тази сума може да намалее значително, тъй като други страни обявиха своето участие.

На конференцията в Берлин, посветена на възстановяването на Украйна, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че първите 1,5 милиарда евро от доходите от замразените руски активи ще бъдат преведени на Украйна през юли. 

Целта на сделката беше да се гарантира, че тя може да действа в продължение на години, независимо кой е на власт във всяка държава от Г-7 - намек към опасенията, че републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп може да бъде много по-малко симпатичен на Киев, ако победи Байдън на изборите през ноември, според човек, близък до преговорите.