Русия смята опитите на Запада да вземе доходи от нейните замразени активи като престъпни. Това заяви в четвъртък говорителят на външното министерство Мария Захарова. Тя се закани, че отговорът на Москва би бил много болезнен за Европейския съюз (ЕС), съобщава BBC.

Припомняме, че лидерите на страните от Г-7 постигнаха споразумение в четвъртък за предоставяне на 50 милиарда долара заеми за Украйна, като използват лихви от руски суверенни активи, замразени след началото на войната през 2022 г.

Политическото споразумение беше в центъра на деня на откриването в Южна Италия на годишната среща на върха на лидерите на Г-7, на която за втора поредна година присъства украинският президент Володимир Зеленски.

Той каза, че е подписал 10-годишно споразумение за сигурност с Япония в кулоарите на срещата. Япония ще предостави на Украйна 4,5 милиарда долара тази година. Зеленски  подписа и ново, дългосрочно споразумение за сигурност с президента на САЩ Джо Байдън по-късно през деня.

САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност като стъпка към НАТО

САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност като стъпка към НАТО

В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия

Планът на Г-7 за Украйна се основава на многогодишен заем, използващ печалбите от около 300 милиарда долара конфискувани руски средства.

Техническите подробности трябва да бъдат финализирани през следващите седмици, каза дипломатически източник от Г-7 пред Ройтерс. Източникът, пожелал анонимност, каза, че допълнителното финансиране ще пристигне до края на тази година.

Съединените щати се съгласиха сами да осигурят до 50 милиарда долара, каза високопоставен американски служител, но тази сума може да намалее значително, тъй като други страни обявиха своето участие.

Целта на сделката беше да се гарантира, че тя може да действа в продължение на години, независимо кой е на власт във всяка държава от Г-7 - намек към опасенията, че републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп може да бъде много по-малко симпатичен на Киев, ако победи Байдън на изборите през ноември, според човек, близък до преговорите.

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

90% от тях ще отидат за отбрана