Силите за отбрана на Украйна се усилват на Покровско направление, а в Курска област заемат обозначените позиции. Това каза в четвъртък във видеообръщението си президентът Володимир Зеленски, цитиран от "Укринформ".

"Днес имаше доклад от главнокомандващия Олександър Сирски, особено в посока Покровск. Изпращаме подкрепления и основната цел е да елиминираме колкото се може повече от силите на окупатора. Освен това докладът се фокусира върху операция в района на Курск. Ние държим нашите определени позиции и с всеки ден от операцията в Курск доказваме на света, че Русия може да загуби тази война. Единственото, което е необходимо за това, е достатъчно решителност от всички по света, които влияят на глобалната ситуация. Не зависи от Москва да определя бъдещето на нашия народ и така трябва да бъде винаги", каза Зеленски.

ISW: Русия подсилва настъпателната си операция в Покровск

ISW: Русия подсилва настъпателната си операция в Покровск

Русия се опитва да се защити срещу украинската инвазия в Курска област.

Общите бойни загуби на Русия от 24 февруари 2022 г. до 5 септември 2024 г. се оценяват на 621 550 души, според Киев.

Руският президент Владимир Путин заяви, че нахлуването на украинските сили в Курска област е имало за цел да забави руското настъпление в Донбас, но се е провалило, тъй като Киев просто е отслабил силите си по останалата част от фронта. 

По негови думи руското настъпление към град Покровск в Източна Украйна е било успешно.