Окръжният административен съд в Киев забрани провеждането на масови мероприятия в града за утре, 17 май.

С иск за забрана към съда се обърна градската държавна администрация. Забраната важи за заявката за митинги на две организации - Всерусийско обединение „Свобода" и партията „За Украйна".

Забраната за провеждане на демонстрации идва за деня, в който руският президент Дмитрий Медведев ще бъде на двудневно официално посещение в Украйна.
„Свобода" обяви, че ще обжалва решението на съда принципно, тъй като то е необосновано от гледна точка на законодателството на Украйна.

В изявление от организацията посочват и че няма да се съобразят с решението на съда и заедно с други патриотични организации ще проведат демонстрация срещу „предателската антиукраинска политика на сегашните управници".

От „Свобода" призовават е да не се допуска подписването на нови споразумения, които да ограничат независимостта на Украйна, нейната териториална цялост и да причинят значителни щете на икономическата сигурност на държавата.

От организацията имат предвид договора, който удължава престоя на руския Черноморски флот в Севастопол, както и идеите за сливане на двете дружества - руската „Газпром" и украинската „Нафтогаз".