Общо 34 държави искат Международният олимпийски комитет да забрани на спортисти от Русия и Беларус да се състезават в международни спортни събития, включително на Олимпийските игри през 2024 г., съобщава "Киев индипендънт".

"Имаме силни опасения относно това доколко е възможно руските и беларуските олимпийски спортисти да се състезават като "неутрални" - при условията на МОК за липса на идентификация с тяхната страна - когато те са пряко финансирани и подкрепяни от своите държави", се посочва в изявление на британското правителство от 20 февруари.

Допълва се, че безпокойство будят и силните връзки между руските спортисти и руската армия.

Отбелязва се, че колективният подход на страните "никога не е бил дискриминация само въз основа на националност, но тези силни опасения трябва да бъдат разгледани от МОК".

Подписалите страни добавят, че докато МОК не представи работещ модел на "неутралност", те не са съгласни руските и беларуските спортисти да бъдат допуснати обратно до състезания.

"Русия и Беларус държат в свои ръце възможността да проправят пътя за пълното завръщане на своите спортисти в международната спортна общност, а именно като сложат край на войната, която започнаха", подчертава се в становището.

Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Двамата лидери проведоха телефонен разговор

Франция, която ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г., е една от страните, подписали споразумението.

Сред страните, подкрепили забраната, са също домакинът на Олимпиадата през 2021 г. Япония, както и Италия, която ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2026 г., домакините на летните олимпийски игри през 2028 г. - Съединените щати, и родното място на Олимпиадата - Гърция.

На 25 януари Международният олимпийски комитет съобщи, че възнамерява да позволи на руски и беларуски спортисти да участват в Олимпийските игри през 2024 г. под неутрален флаг, въпреки молбата на президента Володимир Зеленски да ги изключи напълно.

Когато Русия нахлу в Украйна миналия февруари, МОК препоръча спортисти от Русия и Беларус да бъдат изключени от международни спортни състезания.

Русия убеждава Украйна да не бойкотира Олимпиадата през 2024 г.

Русия убеждава Украйна да не бойкотира Олимпиадата през 2024 г.

Киев направи такава заявка, ако участват руски спортисти

Обмислянето тази забрана да отпадне само година по-късно, предизвика критична реакция от украински и световни спортисти.

България не е подкрепила искането за забрана на участието на руските и беларуските спортисти на Олимпиадата.

34-те страни, подписали общата позиция, са: Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Великобритания и Съединените щати.

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Той е разочарован от позицията на шефа на МОК