Полицията в Париж обяви, че няма да бъдат допуснати никакви протести на "жълтите жилетки" на централния булевард "Шанз-Елизе", които бяха планирани за събота, седмица след като стотици антиправителствени демонстранти вилняха, палеха и плячкосваха на емблематичния парижки булевард, съобщава "Франс прес".

Франция частично забранява протестите на "жълтите жилетки"

Франция частично забранява протестите на "жълтите жилетки"

След като в събота вилняха из улиците на Париж

Протестиращи също така няма да бъдат допускани до улиците около Триумфалната арка, която също се намира на булеварда, както и в няколко околни района, включително президентския Елисейски дворец и Националното събрание, предупредиха от канцеларията на префекта на Париж.

Демонстрациите също така бяха забранени в редица други градове като Ница, Марсилия и Мец. Въпреки че френското правителство отмени планираното увеличение на акцизите върху горивата, което първоначално предизвика протестите, те продължиха.

Макрон: “Жълтите жилетки” искат да унищожат Франция

Макрон: “Жълтите жилетки” искат да унищожат Франция

Вчера "жълти жилетки" разграбиха магазини и ресторанти

Забраната беше обявена скоро след изявлението на генерал Бруно Лере, военен губернатор на Париж, който предупреди, че армията е била мобилизирана за защита на обществения ред на предстоящите демонстрации в Париж и може да открие огън, ако животът им или животът на хората, които те защитават, бъде застрашен.

Освен това преди няколко дни говорителят на правителството Бенжамен Гриво обяви, че военната антитеррористична операция "Сентинел" ще бъде активирана заради протестите.

Макрон мобилизира войници заради „жълтите жилетки”

Макрон мобилизира войници заради „жълтите жилетки”

Военните ще охраняват правителствените сгради и други места