Първата половина на 2018 година е отличен период за окончателното решение на спора за името и Македония да направи крачка напред - да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС и автоматично да официализира поканата от НАТО за членство, македонският премиер Зоран Заев при визитата си днес в град Прилеп, в централната част на страната, съобщава БГНЕС.

Според него "все още не се водят преговори по същество за името". Коментарът е по повод на вчерашното изявление на неговия вицепремиер Кочо Ангюшев, че за него са еднакво приемливи наименованията като: Горна, Северна или Нова Македония.

"Съществува решителност за разрешаването на този проблем", каза още македонският министър-председател, цитиран от държавното радио в Скопие.

Македония и България са обречени на сътрудничество

Македония и България са обречени на сътрудничество

Договорът с България не може да задоволи всички, смята Георге Иванов

Едно взаимно приемливо решение за името трябва да уважава нашата национална идентичност. Не може идентичността на гражданите и конституционното име на държавата да бъдат поставени на търг, подчерта македонският президент в годишното си обръщение към нацията.

Той смята, че е необходимо стриктното придържане към рамката, в която се водят разговорите за името - Устава на ООН, резолюциите на Съвета за сигурност, Временното споразумение и решението на Международния съд.

"Поради осемгодишния си опит не съм нито оптимист, нито песимист, а съм реалист. Реалността е, че решението на въпроса за името стана заложник на бюрокрацията на НАТО и ЕС. Поради това решение за различията около името с Гърция трябва да се търсят само в рамките на Обединените нации, където сме равноправни". Иванов подчерта, че в същото време Скопие трябва да уважава международното право и поетите международни споразумения.