"Северна Македония изпълни своите задължения по пътя към членството си в Европейския съюз (ЕС). Време е ЕС да изпълни своят част без забавяне, защото всяко различно решение ще подкопае доверието в ЕС в целите Западни Балкани". Това заяви в неделя премиерът Зоран Заев след срещата си с Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС за преговорите между Сърбия и Косово и за целия Западни Балкани, предаде МКД.

ЕП подкрепя Северна Македония за ЕС

ЕП подкрепя Северна Македония за ЕС

Пендаровски се срещна с Давид Сасоли и Илхан Кючюк

Лайчак написа в Twitter след срещата: "Днес, в Деня на Европа, се срещнах с премиера Зоран Заев, вицепремиера Никола Димитров и външния министър Буяр Османи, за да обсъдим начина за започване на преговори за присъединяване".

В понеделник в централата на ЕС в Брюксел Заев ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели.

На срещите се очаква да се обсъди процесът на присъединяване на Македония към Европейския съюз, българското вето, както и последните изявления на еврокомисаря Вархелии, че е възможно да се разделят Скопие и Тирана европейския път.

Според съобщението от правителствената пресслужба по време на посещението си в Брюксел премиерът Заев ще се срещне и с Аугусто Сантос Силва, министър на външните работи на Португалия, страната, която е председател на ЕС. От Брюксел Заев ще замине за Испания за разговори с премиера Педро Санчес, а оттам - за Атина за икономически форум, където ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. ЕС трябва да вземе решение за първите междуправителствени конференции с Македония и Албания на среща на върха през юни.

След изявлението на Заев, че "нямаме нужда от Европейския съюз с цената на македонската идентичност и македонския език", подобно съобщение беше изпратено днес от председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от Прилеп. "В Деня на Европа искаме Европа да изпълни обещанието си. Това е дата и преговори веднага и сега, без допълнителни условия, без допълнителни изисквания от тази малка нация в сърцето на Балканите, която има честни хора и заслужава да започне пътя към пълноправно членство в Европейския съюз. Спрете с допълнителните условия. Преговори сега и веднага, и успоредно с преговорите, нека се проведат преговорите с източната съседка. Това е формулата за успех и това трябва да се случи на срещата на върха в края на юни" каза Мицкоски.

Димитров каза, че "нашата битка днес е всъщност битка на Европа със себе си, за да спазим думата си. Крайно време е да започнем преговорите за заслужено членство и ще бъдем съвместни победители."

Северна Македония не си дава идентичността и езика срещу членство в ЕС

Северна Македония не си дава идентичността и езика срещу членство в ЕС

Зоран Заев все още е оптимист за намиране на решение на спора с България

Заев по-рано вече подчерта, че все още е оптимист за намиране на решение на спора с България. Той отбеляза, че Северна Македония е постигнала договори с Гърция и България, защитавайки своята идентичност и език, и подчерта, че не съществува договор, който да казва на гражданите как да се самоопределят и какъв език да говорят.