През март Европейският съвет трябва да вземе решение дали Европейският съюз да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания. Това заяви днес в Брюксел вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БНТ. В белгийската столица тя участва в заседание на Съвета на външните министри от ЕС.

Основна тема на срещата днес бяха отношенията между Европейския съюз и Африка. За първи път Съветът се ръководеше от новия върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел.

Захариева: Да не се отлагат преговорите със Северна Македония и Албания

Захариева: Да не се отлагат преговорите със Северна Македония и Албания

Тя изрази надежда, че през следващите 6 месеца двете държави ще получат зелена светлина

Екатерина Захариева припомни, че Франция е предложила нова методология за разширяването, която обаче тепърва трябва да се обсъжда от държавите-членки и това може да отнеме много време. Затова част от външните министри настояват решението за начало на преговорите на членство със Северна Македония и Албания да бъде взето през март.

"Обединихме се, че това трябва да се случи март месец. Предстоят избори - не само в Северна Македония, но и в Сърбия, и във Франция. Считаме, че Европейският съвет трябва да се върне към темата март месец по отношение на двете държави." - поясни тя.

Борел: Никой не може да блокира Скопие и Тирана за членството в ЕС

Борел: Никой не може да блокира Скопие и Тирана за членството в ЕС

Само Европа има решение за региона…

Захариева коментира и предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с контрола върху главния прокурор.

"Ние казахме, че този въпрос е много важен за българското общество и затова ние като правителство сме убедени, че е по-добре преди да приемем новия механизъм за разследване и контрол върху главния прокурор да чуем мнението на експертите от Венецианската комисия. Но ние не сме задължени да правим това. Това беше инициатива на правителството, на правосъдния министър и на премиера." - отбеляза тя.

Министър Захариева допълни, че Борисов е изпратил и писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, в което я информира за предложените промени.