Перспективата за разширяване на Европейския съюз и подготовката на страните от Западните Балкани за членство в общността не може да се поставят под съмнение и трябва да останат сред приоритетите в дневния ред на съюза.

Това заяви в Брюксел новият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел при изслушванията в комисията по външните работи на Европейския парламент.

ЕП приe резолюция за бързо одобрение за Северна Македония и Албания

ЕП приe резолюция за бързо одобрение за Северна Македония и Албания

"Двете страни отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори"

"Твърдо съм убеден, че не може да се поставя под въпрос политиката на ЕС по отношение на Западните Балкани. Тази тема трябва да остане приоритет в европейския дневен ред. Проблемът с разширяването предизвика спорове в последно време, но в дългосрочна и в средносрочна перспектива нищо не се е променило. Ние ще работим усилено, за да подготвим Балканската среща през 2020 г., която ще се проведе проведен по инициатива на Хърватска в Загреб, и трябва да даде отговори на спорните въпроси." - коментира Борел.

Мицотакис критикува Макрон за Албания, С. Македония и НАТО, иска повече отбрана

Мицотакис критикува Макрон за Албания, С. Македония и НАТО, иска повече отбрана

За Русия на Балканите: Бях притеснен, притеснен съм и ще продължа да се притеснявам

По думите му, в ЕС трябва да бъде постигнато пълно разбиране между страните-членки, че никой не може да блокира или да отменя европейската перспектива на страни като Албания и Северна Македония, които преминаха през сложен процес на реформи, за да започнат преговори за членство.

"Не успяхме да избегнем войната на Балканите, която взе близо 150 хиляди жертви. Това беше трагедия, която доведе до страдания, бедност, разделение и възход на национализма. Единствено Европа може да предложи решение за този регион." - посочи върховният представител по външната политика.

Той ще постави на обсъждане въпроса в Европейския съвет преди Срещата на високо равнище в Загреб.

Унгария скочи на ЕС заради неприемането на страни от Западните Балкани

Унгария скочи на ЕС заради неприемането на страни от Западните Балкани

Финландия, като председател на ЕС, била отговорна за "огромния провал"