Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Токио с японския си колега Таро Коно, информираха от пресслужбата на Външното министерство.

На срещата Захариева покани Таро Коно да посети страната ни, като той е приел поканата на първия ни дипломат.

Повод за визитата на Захариева е, че тази година се навършват 110 години от първите официални двустранни контакти между България и Япония. Също така се навършват 80 години от установяването и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения. И трите годишнини ще се отбелязват с прояви в двете страни.

Стокообменът между България и Япония е $163 млн.
Обновена

Стокообменът между България и Япония е $163 млн.

България и Япония създават нова платформа за делово сътрудничество

В хода на срещата двамата са обсъдили как да засилят двустранния политически диалог и възможностите за увеличаване на българския износ към Япония. Тема на разговор е било и привличането на японски инвестиции, технологии и туристи у нас.

"Поздравявам ви за страхотната организация на Петата световна среща на жените. Надявам се да приложим нови идеи, които се родиха по време на дискусиите за това как да насърчим овластяването на жените и равнопоставеността на половете", заяви Захариева.

От своя страна Коно е заяви, че външното ведомство на Япония има какво да заимства от опита на българското такова в равнопоставеността между половете в дипломатическата служба. Коментарът му дошъл, след като той разбрал, че половината от българските дипломати са дами.

11% повече японски туристи са посетили България до септември

11% повече японски туристи са посетили България до септември

България може да развива оперният туризъм

От Министерството на външните работи припомнят:

Дипломатическите отношения между България и Япония са установени на 12 октомври 1939 г. и са прекъснати в периода 7.11.1944 г. - 12.09.1959 г. Първият български посланик в Япония Христо Здравчев връчва акредитивните си писма на 7.07.1964 г. Япония открива посолство в България през 1966 г. За периода януари-ноември 2018 г. стокообменът възлиза на 199.53 млн. щ.д. (ръст от 32.8% на годишна база; българският износ е 45.9 млн. щ.д.). България е известна в Япония с маслодайната роза, киселото мляко, което се продава във всички големи вериги супермаркети.

Досега японската страна е отпуснала над 500 стипендии за обучение в Япония на български студенти и специализанти (около 15 годишно). Японското правителство насърчава и подпомага финансово и с изпращането на преподаватели и учебни материали развитието на японистиката у нас. Изучаващите в България японски език са над 1 400 души.

През финансовата 2017 г. БВП на Япония възлиза 4.87 трилиона щ.д., отбелязвайки ръст от 1.7%; селското стопанство дава 1% от БВП; промишлеността - 29.7%, а услугите - 69.3%.

Японска компания търси розово масло и вода от България

Японска компания търси розово масло и вода от България

Компанията иска да осъществи контакт с българските производители