Европейският съюз (ЕС) се опитва да припише на Русия несъществуващи дългове заради проблеми в икономиките на европейските страни. Това написа в своя канал в Telegram официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя коментира приетата от Европейския парламент (ЕП) резолюция, изискваща Русия да върне златото, прехвърлено на Румъния през 1916 г.

"Румъния, бивш съюзник на Хитлер, използва русофобски платформи, например Европейският парламент, който е готов на всякакви антируски пълнежи, за да се опита да ни натовари своите вековни фантомни дългове, очевидно с цел подобряване на плачевно положение в националната икономика на фона на селскостопанските стачки в цялата страна", отбеляза дипломатът.

Захарова обърна внимание на факта, че всички дългове на Румъния към Руската федерация и СССР, според експерти, възлизат на около "1365-1665 тона злато, което е 20-25 пъти повече от стойността на целия румънски златен резерв". изпратен в Русия през 1916-1917 г."

"Освен това Русия върна почти цялото румънско злато и други ценности по време на развитието на съветско-румънските отношения. По-специално, президентът на Социалистическа република Румъния през 1974-1989 г. Николае Чаушеску пише в дневниците си, че 80% от кралския резерв е върнат в Румъния през 1948-1949 г.", подчерта тя.

Захарова: Новите европейски санкции изобщо няма да повлияят на "специалната военна операция"

Захарова: Новите европейски санкции изобщо няма да повлияят на "специалната военна операция"

Според нея руската икономика е развила санкционен имунитет

По-рано в рамките на пленарната сесия на ЕП в Страсбург се проведе гласуване, в резултат на което членовете на ЕП приеха резолюция в подкрепа искането на Румъния за връщане на румънското злато и исторически архиви, изнесени в Русия през 1916 г. -1917 г.