Срещата на върха ЕС-Украйна в Киев потвърди, че за да отслаби Русия и да обслужи хегемонистичните стремежи на САЩ и НАТО, Брюксел продължава безусловно да подкрепя неонацистите и режима им в Киев. Това казва в коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Държавната агенция ТАСС публикува коментара на Захарова за срещата на върху ЕС - УКрайна, която се проведе вчера в Киев.

Захарова критикува ЕС и това, че на Киев му е обещана европейска перспектива в нарушение на собствените стандарти на Европейската общност. По думите й ЕС така "затвърждава пълното потискане на инакомислието, потъпкването на свободата на словото и изразяването и грубото нарушаване на езиковите и конфесионалните права в Украйна", въпреки "циничното" изявление за пълно зачитане на правата на малцинствата.

"Това напълно отменя принципите, върху които някога е бил изграден ЕС", подчерта тя.

В друг материал Захарова коментира и санкциите, наложени от Канада над руски общественици и пропагандатори, сравнявайки ги с опитите на Третия райх да заглуши гласа на разума чрез изгаряне на книги. В пост в социалните мрежи Захарова прави и намек за произхода на канадския вицепремиер Кристи Фрийланд, за която през 2017 г. таблоиди писаха, че дядо й Михайло Хомяк е сътрудничал на нацистка Германия.

Усилията на Запада и всички участници във вчерашната среща обаче, по думите на Мария Захарова, ще се сблъскат с "брутално разочарование", тъй като целите на руската специална военна операция ще бъдат постигнати.

"Усилията на Запада са напразни. Както руското ръководство нееднократно е заявявало, целите и задачите на специалната военна операция на руските въоръжени сили в Украйна ще бъдат напълно постигнати. Всички участници в срещата в Киев на 3 февруари ще бъдат силно разочаровани. Те ще трябва да отговарят пред собственото си население, чиито средства се използват за финансиране на кървавата геополитическа игра на Запада "до последния украинец", заяви представител на руското външно министерство.

ЕС проявява лицемерие, като призовава за мир и в същото време заявява готовност да инвестира безкрайно в продължаването на военните действия в Украйна, продължава Захарова и подчертава, че вече 12 милиарда евро за сметка на европейските данъкоплатци са инвестирани в продължаване на военните действия.

Увеличеното финансиране на конфликта, новите доставки на оръжия и оборудване, увеличаването на броя на тренировъчните лагери и програмите за обучение на украинските въоръжени сили водят до увеличаване на жертвите в конфликта, включително сред цивилното население", каза тя.