Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова покани на диспут опозиционера Алексей Навални, а след това се оттегли, съобщи изданието Каспаров.ru. Дебатите трябваше да се състоят днес в 17:00 ч. местно време в YouTube канала "Навальный LIVE".

За модератор беше поканен журналистът Алексей Пивоваров, но днес сутринта той съобщи, че "между страните са възникнали разногласия за необходимостта от модерация" и крайна сметка той е решил да "излезе от тази история".

По-късно Пивоваров уточни, че Захарова е отказала да участва в дебати с каквато и да било модерация.

Захарова заяви във Фейсбук, че при преговорите са започнали да й "поставят условия" за темите на дебатите - "две минути за това, две минути за онова".

Навални от своя страна посочва, че "дебати без водещ са странно нещо", но е готов да участва и без водещ. Точно в този момент Захарова се е оттеглила от преговорите.

Поканата за диспута беше отправена, след като опозиционерът спомена името на Захарова в предаването си "Русия на бъдещето" в своя канал в YouTube. Той я упрекна за упреците й срещу руски граждани, останали в чужбина без възможност да се приберат заради отмяна на полети във връзка с пандемията от коронавируса.

Според нея, пътуването в чужбина е лукс, а не норма, и то е само за хора, които са достатъчно богати, за да си го позволят.

В профила си във Фейсбук Захарова предизивика Навални да дебатират, но не в съда, "където може да се скрие зад формулировки или адвокати". "А онлайн? Ще се уплаши." - написа тя.

Минути по-късно Навални отговори, че е съгласен на диспут.

Той я нарече "информационна прислуга" и я призова да не го бърка с "началниците си от "Единна Русия", които избягват дебати без предварително подготвени въпроси.

"В нормална ситуация бих Ви игнорирал - вие сте просто информационна прислуга. Но Вашите изявления бяха толкова отвратителни, че с удоволствие бих поговорил за това с Вас лично. Вие позорите и страната, и Министерството на външните работи. Затова още утре, ако искате. (...) Ако искате - с водещ. Ако искате - без. Да казвам истината за мен е лесно и приятно." - написа опозиционерът.