Русия вече загуби доверие в украинските преговарящи, така че ситуацията се развива "на терен". Това заяви в сряда официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за телевизионния канал "Россия-24", цитирана от ТАСС.

"Тук не става "довери се и провери" - тук е само "провери", защото нямаме доверие към тези хора от дълго време", каза Захарова, коментирайки процеса на преговорите между Русия и Украйна.

Според нея Русия е била готова Украйна да се държи непоследователно по време на преговорите.

"От страна на кабинета на човек, който се нарича президент на Украйна и е натоварен със съответните правомощия, беше отправено искане за водене на преговори, Русия не отхвърли това искане. Тогава, както винаги, започна цирк, буквално и образно, от киевския режим: първо идват, после не идват, ту участват, ту не участват. Готови ли бяха за това в Москва? Да, разбира се", каза Захарова .

Тя уточни, че през последните години подходът на Киев към преговорите е изграден точно по същия начин, като даде за пример съдбата на Минските споразумения - те не са изпълнени. "Класическа схема, която показва, че режимът не е независим, той е контролиран. И второ, преговорите се използват като отвличане на вниманието", каза Захарова.

Скептицизъм към продължаване на преговорите изрази и членът на украинската преговорна делегация Михайло Подоляк, който каза във вторник че е трудно да се предвиди кога може да се възобновят мирните преговори поради обсадата на Мариупол от Русия и, според него, желанието на Москва да укрепи позицията си чрез нова военна офанзива, цитира думите му Ройтерс.

Лавров: Русия няма да играе на котка и мишка в преговори

Лавров: Русия няма да играе на котка и мишка в преговори

Русия е готова да продължи преговорите, но "за да има истински напредък, саботажът трябва да спре"

Подоляк каза, че някои контакти продължават онлайн, за да се "изчистят" постигнатите споразумения за бъдещи гаранции за сигурността на Украйна, като се гарантира, че те са в съответствие с международното право.

През уикенда украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че "ситуацията в пристанището Мариупол, която той определи като "ужасна", може да е "червена линия" по пътя на преговорите".

Припомняме, че последните преговори "лице в лице" между делегациите на Украйна и Русия се проведоха на 29 март в Истанбул с посредничеството на Турция и тогава бе съобщено "за голям пробив", но реално след това не се е случило нищо, което да го доказва.

Песков: Няма договореност за преговори с Украйна лице в лице

Песков: Няма договореност за преговори с Украйна лице в лице

Чуват се все повече гласове за военно решение на конфликта