Външнополитическата стратегия на Вашингтон през следващите месеци ще изглежда абсурдна и нелицеприятна.

Това пише говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в статия за вестник "Известия", като коментар на статията на президента на САЩ Джо Байдън, публикувана от The Washington Post на 18 ноември.

"Съботната статия на Джоузеф Байдън във Washington Post, посветена на конфликтите в Украйна и Близкия изток, означава три неща. Първо, това очевидно е една от първите стъпки в навечерието на началото на американската предизборна кампания, пише дипломатът. Тя ще изглежда зле, абсурдно, диво, с една дума - нелицеприятно, подчерта Захарова. Второ, Байдън започва с исторически провал, отбеляза тя. Според проучванията на общественото мнение рейтингът на одобрение на настоящия президент на САЩ е достигнал рекордно ниско ниво - повече от половината американци не вярват на своя президент и не одобряват политиката му."

Захарова обръща внимание на факта, че проблемите в статията на Байдън са представени през "призмата на американската изключителност" и посочи несъответствието между заявените оценки и подходи на администрацията на САЩ.

"В тази статия има много странни и противоречиви неща. Но черешката на остарялата торта беше изключителен исторически алогизъм - продължи дипломатът. - По някаква причина авторът на статията, подписана от президента на Съединените щати, говори за заповедта две групи самолетоносачи да се насочат към зоната на конфликта. Кога в историята, бих искала да попитам, самолетоносачите на най-голямата американска армия донесоха стабилност и допринесоха за прекратяването на огъня?

Рекордно нисък рейтинг за Джо Байдън

Рекордно нисък рейтинг за Джо Байдън

Ключово проучване

"Ако "американската мощ" повтори съдбата на Съединените щати по време на Корейската и Виетнамската война, човек може само да симпатизира на Израел отново", заключи Захарова и припомни, че самолетоносачите "Дуайт Айзенхауер" и "Джералд Форд" са кръстени на Американски президенти, по време на чието управление Съединените щати са участвали в съответните конфликти.

Припомняме, че Байдън отбеляза в статията си, че Газа и Западният бряг в крайна сметка трябва да бъдат "обединени" под нова Палестинска власт. 

Тезите на Джо Байдън за мир в Близкия изток бяха в контекста на въпросите около бъдещето на региона, след като Израел постигне целта си да смаже въоръжената групировка Хамас.

"Докато се стремим към мир, Газа и Западният бряг трябва да се обединят отново под една структура на управление, в крайна сметка под съживена Палестинска власт, тъй като всички ние работим за решението с две държави", пише Байдън в материала, публикуван във "Вашингтон пост".

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Белият дом стои зад формулата за две държави за мир в Близкия изток

Най-големият съюзник на Израел Вашингтон даде пълната си подкрепа за отговора на страната на ударната атака от 7 октомври на Хамас, която остави 1200 жертви, предимно цивилни. Около 240 души са взети за заложници.

Но тъй като броят на загиналите от израелската военна кампания в Газа продължава да нараства - до 12 300 души, включително повече от 5000 деца, според правителството на "Хамас" - Съединените щати изразиха загриженост относно начина на ударите и повдигнаха въпроси относно дългосрочното бъдеще на територията, след като Хамас бъде победен.

"Решението за две държави е единственият начин да се гарантира дългосрочната сигурност както на израелския, така и на палестинския народ. Въпреки че в момента може да изглежда, че бъдещето никога не е било по-далеч, тази криза го направи по-наложително от всякога", пише Джо Байдън.

Байдън е оптимист за сделката с "Хамас" за заложниците в Газа

Байдън е оптимист за сделката с "Хамас" за заложниците в Газа

Около 240 заложници бяха взети на 7 октомври

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не отхвърли плана на Байдън, но каза, че палестинската власт "в сегашната си форма не е в състояние да поеме отговорност за Газа".

Палестинският президент Махмуд Абас не е осъдил нападението на Хамас и неговите висши министри го празнуват, каза Нетаняху.

"Не можем да имаме гражданска власт в Газа, която подкрепя терора, насърчава терора, плаща за терор и учи на терор", каза той на пресконференция.

Абас призова Байдън да използва своето "значително влияние" върху Израел "за да се намеси незабавно, за да спре тази хуманитарна катастрофа, този геноцид срещу нашите невинни хора".