Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира доклада на CNN за преразглеждането от Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) на методите за обучение на нейните разузнавачи.

"ЦРУ ще се съсредоточи върху обучението срещу Китай и Русия", съобщава CNN, цитирайки източници, запознати със ситуацията. В какво точно САЩ и НАТО (както и CNN) обвиняват Русия и Китай. Mоже ли една държава да участва в разузнавателни дейности срещу други или е невъзможно?" - написа дипломатът в своя Telegram канал. Само ако CNN получи отговор на този въпрос от Вашингтон", добави Захарова.

Путин: Поне един агент на ЦРУ бе съветник в руското правителство в началото на 90-те години

Путин: Поне един агент на ЦРУ бе съветник в руското правителство в началото на 90-те години

И това е само един пример за опити за намеса в делата на Русия, но началото на 2000-те Путин вече бил изчистил всички там

В петък CNN съобщи, че ЦРУ преразглежда обучението на своите кадри от разузнаването, като се фокусира главно върху противопоставянето на Русия и Китай. Според негови източници през последните 20 години, отделът е обучавал персонал за противопоставяне на ислямистки терористични групи, но сега основният акцент трябва да бъде върху събирането на разузнавателна информация. Според ръководството на ЦРУ, съперничеството на САЩ с Руската федерация и КНР и предизвикателствата, поставени от тези страни, правят особено важно създаването на шпионски мрежи там и защитата на доносниците.

Поне един кадър от Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) беше сред съветниците на руското правителство в началото на 90-те години. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю.

Директорът на ЦРУ: САЩ трябва да внимават с Русия

Директорът на ЦРУ: САЩ трябва да внимават с Русия

Предупреждение от спецслужбите

На фона на нарастващото напрежение между Москва и Киев САЩ трябва да останат много бдителни относно плановете на руското ръководство. Това каза по-рано тази седмица директорът на ЦРУ Бил Бърнс. "Никога не бих подценил склонността на президента Путин да поема рискове с Украйна", каза Бърнс на събитие, организирано от в. "Уолстрийт джърнъл". Той отбеляза, че е важно да се отговори на руската политика спрямо Украйна със силна комбинация от възпиране и оръжия на дипломацията.

Припомняме, че преди месец, Путин обсъди по телефона с Бърнс отношенията между Руската федерация и САЩ, кризата в дипломатическата практика, регионалните конфликти и киберсигурността.