Парламентът на Грузия одобри на първо четене законопроекта за "чуждестранните агенти", който предизвика няколкодневни протести от критици, които го смятат за авторитарен и вдъхновен от Русия, съобщава "Ройтерс".

83 от общо 150 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, а опозиционните депутати бойкотираха гласуването. Той трябва да мине още две четения, за да добие силата на закон.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила", в противен случай ще бъдат санкционирани.

Грузинските критици го сравняват с руското законодателство, използвано от Кремъл за потушаване на несъгласието - силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в кратка война през 2008 г.

Кремъл опровергава Грузия - законът за агентите бил не руски, а американски

Кремъл опровергава Грузия - законът за агентите бил не руски, а американски

Законопроектът се използвал за подклаждане на антируски настроения

Съдбата на законопроекта се възприема като тест за това дали 33 години след разпадането на Съветския съюз Грузия възнамерява да поеме по пътя на интеграция със Запада или отново ще се приближи към Русия.

Вчера протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, която използва лютив спрей, за да разчисти района около парламента от хиляди демонстранти с лозунги срещу ​​"руския закон".

Единадесет души бяха арестувани, а един полицай беше ранен. Опозиционните групи призоваха за нови протести тази вечер.

Западните страни, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, призоваха Грузия да не приема законопроекта. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат за членство през декември, предупреди, че този ход е несъвместим с ценностите на блока.

Въпреки протестите парламентът на Грузия придвижва закона за чуждестранните агенти

Въпреки протестите парламентът на Грузия придвижва закона за чуждестранните агенти

Днес депутатите ще го обсъдят на първо четене

По-рано днес Кремъл заяви, че няма нищо общо със законопроекта за чуждестранните агенти, който защити като "нормална практика". Според говорителя Дмитрий Песков проектозакона се използва от външни сили за подклаждане на антируските настроения.

Правителството на Грузия, което е изправено пред обвинения в авторитаризъм и проруски пристрастия, твърди, че законът е необходим за насърчаване на прозрачността и борба с "псевдо-либералните ценности", наложени от чужденци.

Законопроектът, който първоначално беше внесен през март 2023 г., но отложен след две нощи на бурни протести, увеличи разделенията във вече дълбоко поляризираната Грузия.