Вторият тур на изборите за долната камара на френския парламент, Националното събрание, ще се проведе в неделя.

Повечето избирателни секции ще отворят в 08:00 ч. местно време (09:00 ч. бъл. време) и ще затворят в 18:00 ч. (19:00 ч. бъл. време). Това припомня

В някои градове и департаменти графикът на избирателните секции може да се различава. По-специално, в големите градове, включително Париж, французите ще могат да гласуват до 20:00 ч. (21:00 ч. бъл. време).

Следва да се отбележи, че първите резултати от изборите се очакват след 20:00 ч. местно време.

На първия тур на изборите на 30 юни французите избраха 76 от общо 577 депутати, 37 от които са членове на партията Национално събрание или нейни съюзници.

За абсолютно мнозинство са необходими общо 289 места.

Основната борба се води между крайнодясната партия "Национален сбор" на Жордан Бардел, блока от леви партии "Нов народен фронт" и пропрезидентската коалиция "Заедно".

Според последните социологически проучвания "Националният сбор" и неговите съюзници няма да могат да получат абсолютно мнозинство във френското Национално събрание. Така проучването на консултантския център "Елабе" показа, че крайнодясната партия след втория тур на изборите за долната камара на френския парламент ще бъде първа политическа сила в страната, но няма да постигне абсолютно мнозинство.

Кой ще управлява Франция? 5 възможни сценария след балотажа

Кой ще управлява Франция? 5 възможни сценария след балотажа

За първи път в историята на Петата република Франция ще бъде изправена пред изискванията на парламентарната политика и изкуството на коалициите

Въз основа на съотношението на силите два дни преди изборите, "Националният сбор" и неговите съюзници ще успеят да си осигурят 200-230 места в парламента, за разлика от 89-те, с които разполагаха преди разпускането на камарата. Новият народен фронт, съюз на леви сили, може да разчита на 165-190 места. Пропрезидентската коалиция ще получи 120-140 места, което е сериозен спад след 245 депутати преди разпускането на Народното събрание.

Дясноцентристките "Републиканци" и депутатите от "Другата десница" ще останат далеч назад с 35-50 мандата.

В същото време ръководителката на фракцията на крайно десния "Национален сбор" в разпуснатата долна камара на френския парламент Марин льо Пен многократно заяви тази седмица, че нейната партията ѝ все още има шанс да спечели абсолютно мнозинство. Тя отбеляза, че политическите ѝ опоненти работят заедно, за да ѝ попречат да го направи.

Политическите партии във Франция обединяват усилия срещу крайната десница

Политическите партии във Франция обединяват усилия срещу крайната десница

Не е ясно дали избирателите биха последвали препоръките на партийните лидери

Според изчисленията на френските медии над 200 центристки и леви кандидати са се оттеглили от надпреварата, което според противниците на "Националния сбор" би трябвало да обезкуражи крайната десница. Френският министър-председател Габриел Атал призова кандидатите на трето място да спрат да се борят, за да може избирателите, които ги подкрепят, да гласуват за кандидата, който ще се противопостави на "Националния сбор".

Предизборната програма на "Националния сбор" по отношение на външната политика призовава за продължаване на подкрепата за Украйна. Председателят на партията Жордан Бардела обаче заяви, че Франция не трябва да доставя ракети с далечен обсег и други оръжия, които "могат да доведат до ескалация" на ситуацията. Бардела изтъкна, че стратегията на неговата партия е да се избегне "всякаква форма на ескалация в лицето на Русия, която е ядрена сила".

Марин Льо Пен отвори вратата си към властта във Франция

Марин Льо Пен отвори вратата си към властта във Франция

При резултата от първия тур на изборите

Коалицията на президента "Заедно" обещава в предизборната си програма, че Франция ще продължи да подкрепя Киев. Тя също така не изключва възможността за изпращане на военни инструктори на украинска територия. Коалицията възнамерява да удвои бюджета за отбрана на страната на Франция до 2030 г.

Алиансът на левите партии заяви, че тяхната цел е "френската дипломация да служи на каузата на мира". В програмата си коалицията призовава за защита на "суверенитета и свободата на украинския народ, както и на целостта на украинските граници" чрез доставка на "необходимите" оръжия. Що се отнася до ситуацията в Близкия изток, левите партии искат да наложат оръжейно ембарго на Израел.

Мачът още не е свирен. Макрон може да се окаже крайният победител

Мачът още не е свирен. Макрон може да се окаже крайният победител

Ако "Национален сбор" няма абсолютно мнозинство, Бардела няма да заеме поста на министър-председател

"Републиканците" се противопоставят на разширяването на Европейския съюз, в частност те са против присъединяването на Украйна към Общността. В същото време те смятат, че е необходимо да се оказва финансова подкрепа на Украйна, "докато това е необходимо".

Предсрочните избори във Франция се провеждат, след като партията на френския президент Макрон "Ренесанс" загуби от крайно десния "Национален сбор" на изборите за Европейски парламент на 9 юни. В същия ден френският лидер обяви разпускането на долната камара на парламента, Националното събрание, и свика предсрочни парламентарни избори.