Посланикът на Украйна в Обединеното кралство, бивш главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни говори на конференцията на института Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон (Land Warfare Conference 2024), която обсъди критични въпроси на сигурността, включително предизвикателствата, свързани с руската агресия и необходимостта от готовност за тяхното посрещане в бъдеще, съобщава Би Би Си.

Той засегна темата за готовността на обществата да се откажат от някои от своите свободи в името на мобилизацията на нациите срещу агресията.

"Може би най-трудният и най-важен компонент е обществената готовност, която се основава на честни и прозрачни комуникация между правителството и хората. Обществата трябва да се съгласи временно да се откажат от редица свободи в името на оцеляването. Съвременни войни, за съжаление са тотални. Те не изискват само усилията на армията, а на обществото като цяло. Политиците могат и трябва да мобилизират нацията," предупреди Залужни.

Той каза, че войната, започнала през 2022 г., е "напълно различна" от тази, която се води от 2014 г. Основната разлика, според него са иновативните форми на прилагане на най-новите технологии.

"...Днес вече сме измислили начин да се бием и да победим по-силните армии на 21 век. Очевидно е, че технологиите трябва да осигурят стабилността на украинската нация", каза Залужни и добави, че руско-украинската война "все още не е война на бъдещето", а е "война на преходния период".

Швеция се присъедини към коалицията за доставка на дронове на Украйна

Швеция се присъедини към коалицията за доставка на дронове на Украйна

Инициативата се ръководи от Великобритания, Латвия и Украйна

"Ако разглеждаме технологиите като ресурси, то днес, по различни причини, нито Украйна, нито Русия могат самостоятелно да ги овладеят в близко бъдеще. Това означава, че единственото решение може да бъде увеличаване на броя на човешките ресурси, участващи във военните операции", каза Залужни.

"Днес, повече от всякога, в Украйна намират начини да оцелеят и да създават технологии. Но по очевидни причини те не могат да намерят токова мащабно приложение. От друга страна нашите партньори разполагат с ресурси, но няма приложно и практическо поле за тестването им. Само заедно ще можем да използваме ефективно ресурса, защото времето вече не е на наша страна", добави бившият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна.

"Напълно логично е, че именно тези промени, изобретени на бойните полета на руско-украинската война, най-вероятно ще определят контурите на войните и военното изкуство през 21 век. И най-важното, те ще станат основата на цялата глобална система за сигурност на бъдещето", каза украинският посланик във Великобритания.