Носителят на Нобелова награда за мир главен редкатор на руския вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов съобщи, че е бил залят с червена боя от неизвестно лице, докато е пътувал във влак от Москва за Самара, пише "Евронюз".

"Изляха маслена боя с ацетон в купето. Очите ми горят ужасно", каза Муратов, цитиран в Telegram канала на "Новая газета". Той разказва, че нападателят е крещял: "Муратов, ето едно за нашите момчета."

"Новая газета", водещият руски независим вестник, обяви на 28 март, че преустановява операциите за срока на т. нар "специална военна операция" в Украйна - терминът, който руските власти настояват, че медиите трябва да използват за войната в Украйна.

Вестникът беше последната голяма независима медия, критикуваща правителството на президента Владимир Путин, след като други или затвориха, или бяха блокирани уебсайтовете им от началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари.

Причина за спирането беше второто официално предупреждение от руския медиен регулатор "Роскомнадзор", който през последните години все по-често влиза в ролята на цензор. "Новая газета" отдавна имаше сложни отношения с правителството.

Дългогодишният редактор Муратов спечели Нобеловата награда за мир за 2021 г. заедно с Мария Реса, журналистка от Филипините.

Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е реална възможност

Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е реална възможност

Активно се лансира тази идея...

За какво точно е предупредена "Новая газета", остана неясно. "Роскомнадзор" тогава съобщи пред държавната информационна агенция ТАСС, че вестникът не е посочил неназована неправителствена организация като "чужд агент" в репортажите си, както изисква руското законодателство. В него не е посочен въпросният доклад.

"Новая газета" премахна голяма част от военните си репортажи от уебсайта си, след като руските законодатели приеха на 4 март закон, заплашващ с до 15 години затвор за информация, която руските власти смятат за "фалшива". Това може да включва всяко споменаване на руски сили, нараняващи цивилни или понасящи загуби на бойното поле.

Главният редактор на "Новая газета" пуска на търг Нобела си

Главният редактор на "Новая газета" пуска на търг Нобела си

В името на каузата на украинските бежанци