Замърсяването на въздуха към момента е "най-големият екологичен риск" за общественото здраве в Европа, но правителствата не успяват да се справят адекватно с кризата. Това е установила Европейската сметна палата, съобщава в. "Гардиън".

Ограниченията за замърсяването на въздуха в Европа са "много по-слаби" от препоръките на Световната здравна организация (СЗО) - и повечето страни от ЕС въпреки това не ги спазват.

Столичани излязоха на протест срещу  замърсяването на въздуха

Столичани излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха

Жители на столичните квартали „Западен парк“, „Овча купел“ и „Красна поляна“…

Токсичният въздух убива преждевременно около 400 хил. европейци всяка година.

В одита си Европейската сметна палата призовава европейските закони за качество на въздуха да бъдат приведени в съответствие със стандартите на СЗО, които са поне два пъти строги за емисиите от фини прахови частици и шест пъти по-строги за серния диоксид (SO2).

Януш Войчеховски, който водещ докладчик на одита, е коментирал, че мащабът на мълчаливите смъртни случаи от отровен въздух е "неприемлив".

"Имаме криза на общественото здраве в Европа заради замърсяването на въздуха", изтъкна той и допълни: "Повече от 1000 преждевременни смъртни случая всеки ден в ЕС и повече от 1% от дневния брой смъртни случаи в ЕС. Това е 10 пъти повече от броя на загиналите при пътни произшествия."

Колко са глобите за замърсяване на София, пита общинар

Колко са глобите за замърсяване на София, пита общинар

Стефан Марков пита има ли нарушения от фирмите за зимно и лятно почистване

"Замърсяването на въздуха трябва да бъде разглеждано като приоритет от ЕС", подчерта Войчеховски, добавяйки: "Надяваме се, че в следващия финансов период това ще бъде приоритет."

Войчеховски отбелязал, че Общността понастоящем изразходва 3,4 млрд. евро от кохезионните си фондове за силно замърсяваща биомаса - почти два пъти повече от 1,8-те милиарда, отделяни за борба със замърсяването на въздуха.