CNN съобщи, че нейни журналисти и техните колеги от AFP са били подложени на обстрел в Донбас.

"Група журналисти, включително тези от френската информационна агенция AFP и CNN, бяха подложени на минометен обстрел в събота, докато придружаваха украинския вътрешен министър Денис Монастирски до фронтовата линия", съобщи телевизията.

Министърът на вътрешните работи Денис Монастирски потърси прикритие, тъй като няколко минометни снаряда паднаха наблизо. Малко след обстрела той даде интервюта за международните медии в Новолуханско.

Около дузина минометни снаряда паднаха на няколкостотин метра от групата.

Борис Джонсън: Русия готви най-голямата от 1945 година война в Европа

Борис Джонсън: Русия готви най-голямата от 1945 година война в Европа

Лондон следи ситуацията

Няма ранени или убити при престрелката.

Денис Монастирски каза, че е говорил с украинските войници, които са с висок боен дух и са готови за всеки сценарий.

"Имаме информация за напредването на руската армия в нашата територия", каза украинският вътрешен министър. "Има и информация, че определени части от ЧВК "Вагнер" са влезли на наша територия. Целта е организиране на саботаж на наша територия", заяви пред Си Ен Ен Денис Монастирски.

По-рано агенция ТАСС съобщи, цитирайки собствен кореспондент, че в центъра, северно и западно от Донецк се чуват звуци от обстрел. Украинските въоръжени сили стрелят с тежка артилерия, допълва руската агенция.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са регистрирали над 1500 нарушения на режима на спиране на огъня в Източна Украйна за едно денонощие.

Йенс Столтенберг: Русия се готви да нахлуе в Украйна

Йенс Столтенберг: Русия се готви да нахлуе в Украйна

Алиансът следи ситуацията

Преди това ръководителят на Външната служба на ЕС Жозеп Борел се усъмни в думите на лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, които казаха, че въоръжените сили на Украйна планират настъпателна операция в източната част на страна.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Според Русия НАТО търси претекст да разположи повече военни сили и техника в близост до руската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази истерия, за да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските споразумения, които полагат основите за политическо разрешаване на въоръжения конфликт в Донбас.