Президентите на няколко африкански държави, които се опитват да посредничат в преговорите за прекратяване на войната в Украйна, възнамеряват да предложат като "мерки за укрепване на доверието" изтеглянето на руските войски, от една страна, и облекчаването на санкциите, от друга. Това съобщи агенция "Ройтерс".

Според проектодокумент, видян от кореспондент на Ройтерс, други "мерки за укрепване на доверието", които африканските лидери искат да предложат, включват спиране на действието на заповедта на Международния наказателен съд за арест на Владимир Путин като обвинен във военни престъпления и изтегляне на руските тактически ядрени оръжия от Беларус.

Африканската посредническа мисия включва президентите на Южна Африка, Сенегал, Египет, Замбия и Коморските острови.

В четвъртък африканската делегация се срещна с полския президент Анджей Дуда във Варшава, в петък е планирано да пристигне в Киев, за да разговаря с Владимир Зеленски, а в събота ще се срещне с Владимир Путин в Санкт Петербург.

Повечето украински, руски, европейски и американски политици и международни наблюдатели гледат скептично на перспективите за посредническа мисия на африканските лидери.

На 16 май южноафриканският президент Сирил Рамапоса съобщи, че правителствата на Русия и Украйна са се съгласили да приемат африканска делегация в търсене на мирно уреждане на военния конфликт.

Очакваше се шест африкански държави да бъдат включени в мисията за мир - Египет, Замбия, Република Конго, Сенегал, Уганда и Южна Африка. Впоследствие Коморските острови - настоящият председател на Африканския съюз, също бяха добавени към този списък.

Африкански лидери отиват в Украйна и Русия да ги убеждават за мир

Африкански лидери отиват в Украйна и Русия да ги убеждават за мир

Пътуването може да се състои тази седмица

Няколко страни предложиха да посредничат за мир между Русия и Украйна, включително Китай, чийто специален пратеник направи обиколка из Европа в края на май в опит да събере подкрепа за плана на Пекин.