Британският премиер Гордън Браун днес официално ще обяви датата на произвеждане на парламентарните избори в страната. Тя се очаква да бъде 6 май, съобщава БиБиСи.

Според процедурата, Браун ще поиска от кралица Елизабет Втора да разпусне парламента, след което официално ще обяви датата за произвеждане на изборите.

Въпреки че това е официално стартът, предизборната кампания започна още преди няколко седмици.

Очаква се също така, още от днес да започне и основният сблъсък между Гордън Браун и опонента му - лидерът на Консервативната партия Дейвид Камерън.

Преди Браун назова три основни задачи, които стоят пред страната - обезпечаване и възстановяване на британската икономика, защита на безплатното образование и здравеопазване особено при нуждата от двойно съкращаване на бюджетни дефицит, както и обновяване на политическия климат в страната.

От своя страна Камерън излиза с призиви за защита на обществото - на младите и възрастните, на работниците.

Лейбъристите, след 13 във властта и спечелени три последователни парламентарни избори, са заплашени от провал на предстоящите избори.

Според анализатори консерваторите този път имат всички шансоведа се върнат в управлението - на фона на икономическата криза, серията корупционни скандали и общото недоволство към настоящите лидери.
Гордън Браун наследи и част от недоволството от предишния премиер Тони Блеър и брожението срещу продължаващото участие на страната в операцията в Ирак.

Социолози не изключват обаче и ситуация, при която нито една от действащата политически сили няма да събере абсолютно мнозинство и за да се състави правителство трябва да се водят преговори за коалиция.

Какъвто и да е резултат от изборите, съставът на британския парламент трябва значително да се обнови, тъй като в оставка отиват 144 членове на парламента.

Социологически допитвания от последните седмици показват, че разликата между консерваторите и лейбъристите се топи.

Икономиката ще стане водеща тема на предизборната кампания. Основната идеологическа борба ще се разгърне преди всичко около огромния дефицит в националния бюджет и начините за неговото намаляване. 

Освен върху икономиката все по-актуален става въпросът за вътрешната политика, включително и темата за емигрантите.