Служителят на Националната въздушна гвардия на САЩ Джак Тейшейра се призна за виновен в понеделник във федералния съд за изтичане на строго секретни военни документи за войната в Украйна и други тайни за националната сигурност, съобщава АП.

Споразумението на Тейшейра с прокуратурата предвижда присъда между 11 и близо 17 години затвор. Прокурорите планират да поискат максималното наказание, предвидено от закона.

Припомняме, че Тейшейра се призна за невинен през юни миналата година. 

Тейшейра притежаваше строго секретно разрешение за сигурност и прокурорите изтъкнаха в съда, че началниците му многократно са го предупреждавали за неправомерен достъп до класифицирана разузнавателна информация.

Адвокатите на Тейшейра твърдяха в съда, че техният клиент не е очаквал класифицирана информация, която е публикувал в Discord, да бъде разпространена по-нататък в интернет. Те критикуваха прокурорите за преувеличаване на опасността, която Тейшейра представлява за националната сигурност.

Той беше арестуван от ФБР през 13 април в дома си в Масачузетс и обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа.

През 2018 г., докато е бил в гимназията, Тейшейра е бил отстранен, след като е бил чут да отправя расистки заплахи и да говори за оръжия. Тейшейра приписва тези свои думи на препратка във видео игра, според прокурорите.

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, може да лежи в затвора 15 години

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, може да лежи в затвора 15 години

2 обвинения му бяха повдигнати

През ноември 2022 г., Тейшейра казал, че ако иска, той би "убил много хора", защото това би било "унищожаване на слабоумните", твърдят прокурорите в документи, подкрепящи тяхното предложение за задържане на Тейшейра.